2006-09-09
早陣子,幫了老友搭路,令他賺了一筆。友人為答謝我,請我吃一頓飯。兩個男人,到西餐廳唔係咁適合,所以到酒樓。地點任他選。懶得睇餐牌,隨便點了「至尊名菜超值套餐」($298 / 位)。連茶芥和一碗潮州粥,埋單$690,價錢適中。這個套餐包餐前小食、炸物一客、翅一碗、網鮑一隻、自選小菜一客、甜品一碗。先來凍的濕毛巾,作抹手用。再飲杯「潮州功夫茶」,吃筴「潮州鹹酸菜」。Ready!是日餐前小食:「雞絲海蜇」調味和下油恰當,不用太多麻醬巳經okay。兩款海鮮炸物:「金沙蒜香大蝦」或「百花釀蟹拑」。各要一客。老友的大蝦體積唔細,肉質爽甜,賣相味道超班。我的蟹拑炸得好好,唔油膩,外皮脆而不硬,蝦蟹膠超彈牙,蝦味濃濃。師好手勢唔差!翅亦有兩款:「菜膽雞燉鮑翅」或「煲紅燒竹笙翅」。各要一客。老友的燉翅味道清但不淡,雞湯香濃;雞肉菜膽大大舊,鮑魚理所當然地薄薄一小片;翅亦是厚厚的兩大湯匙。我的紅燒翅,味濃但配料簡單,竹笙絲和肉絲較少,但魚翅亦是厚厚的兩大湯匙。兩款都OK 架。鮑魚係「原隻大網鮑」,以砂鍋上桌,當然只係一隻細碼鮑魚,當然唔係「溏心」,幸而煮得軟滑、鮑魚味亦濃郁。自選小菜:有廿款任選,我地兩個
自選小菜:有廿款任選,我地兩個人可以選兩款。選了「方魚炒芥蘭」和「咕嚕肉」。前者係酒樓水準,唔會太油膩,菜亦鮮嫩甘甜。咕嚕肉居然okay,肉質鬆化、甜酸汁討好,唔錯!兩者都賣相漂亮。每碟的份量係一般小菜客飯咁大,都幾多架!
甜品係「椰汁燉官燕」。椰汁好香,燕窩近兩湯匙,都算幾濃。
叫埋單後,即奉上另一份「潮州功夫茶」,甘醇。
埋單都攪足十五分鐘,差!
除左埋單慢,整體幾好,環境保留住九十年代初風格,跟樓上「富x漁港」給比下去。食物係足料。另,個人認為,翅和燕窩量偏多,但姑勿論是否真貨,都略見厨子店家誠意,總之「質」飽你地先!