一家 ⛔将一家的温暖带给大家的初心🏠讲起玩味新潮,可能第一样都会谂起西餐,中菜餐馆总系会俾人一种刻板啲嘅形象📺位于新楼盘楼下商场嘅新派沪菜餐厅,冇乜茶楼嘅感觉,反而主打复古怀旧风🎞 白绿色嘅格仔地砖、木枱木櫈木柜、暖水壶同三叶风扇嘅装饰,更添老香港嘅气息,令人感觉置身五、六十年代嘅家一样🛋🚪香辣炸茄子 🍆其实好怕茄子软烂嘅口感🤣 但薄薄嘅粉浆令切成幼丝嘅茄子口感更脆口💢 卖相好似上海招牌前菜脆鳝👀 先甜后微辣嘅味道中和左油炸嘅油腻感,反而好开胃🤓樟茶鸭(半只) 🦆半只鸭伴以5件荷叶饼🪷 第一啖食落去有啲似德国咸猪手😂 不过多一分樟木同茶叶嘅独特香味🪵 配埋餐厅自家制嘅秘制酱汁,味道更升华✨ 由于工序繁多,要先薰后蒸再油炸,所以都唔系好多餐厅有卖😋前者色泽金红,口感酥香,外皮松脆,鸭肉柔软可口,味道浓厚,两者系视觉同味觉嘅对比都好强烈‼️菜肉锅贴🥟正所谓「无饺子不成宴」,食上海菜又点可以唔嗌锅贴呢😎 喺屋企从来只会烚饺子,因为每次煎都系外皮㶶但系个馅又未熟🥲 更何况系冰花煎饺!锅贴皮底金黄香脆,一咬开就爆汁🤤 唔好太顾仪态咁一口一只就最好🫢 蔬菜同猪肉嘅比例大概各占一半🥬 感觉更健康,同时
一家 ⛔
将一家的温暖带给大家的初心🏠

香辣炸茄子 🍆

香辣炸茄子

樟茶鸭(半只) 🦆

樟茶鸭(半只)

菜肉锅贴🥟

菜肉锅贴

锅贴皮底金黄香脆,一咬开就爆汁🤤 唔好太顾仪态咁一口一只就最好🫢 蔬菜同猪肉嘅比例大概各占一半🥬 感觉更健康,同时食多几只都唔洗怕好漏😌

平时去食上海菜,除左热茶之外,饮品多数都系汽水豆浆,估唔到餐厅竟然提供呢啲特色手摇饮品🧋 仲要款式好多,奶盖、果茶、汽水都有,款款都有个搞鬼名称😂

四宝茶 🫖

晚市茶介每位$5,饮落味道甘甜,感觉几养生,可以解油腻助消化😌

型格大叔 🍇
巨蜂|菠萝|汽水

型格大叔

从饮品嘅颜色就知道系提子味为主💜 连提子肉都有,非常解渴💦

娇滴滴侄女🥭
芒果芝士云|茉莉茶

娇滴滴侄女

芝士奶盖第一啖饮落去好似食紧芒果布甸咁🍮 芝士云同埋茶饮都有粒粒嘅芒草肉,见到系咁深黄色,就知道一定好甜🟨

虽然餐厅主打传统中国菜式,但系食物饮品甚至装修都系传统中带点创新,名乎其实嘅古典现代共融🪄
香辣炸茄子
樟茶鸭(半只)