2022-12-15
最近天气急冻,最好就食点辣保暖,四川菜系我钟意食辣嘅菜式,呢间四川重口味之前喺土瓜湾食过好味,宜家开港岛区筲箕湾东大街了餐厅装潢比九龙区店更新派,仲有上下两层地方好大,坐得好舒适又宽敞三五知己食辣我钟意饮啤酒先够爽,再来个冷盘小食黄金皮蛋,入口甘香浓郁再来送酒小食,爽口脆身嘅牛心顶,用上古方去炒,食落麻香中辣,阵阵蒜香同芫荽味道,底下仲有芽菜渗点麻辣香油好好食另一款古法鹅肠皇都系我至爱,鹅肠口感腍中带爽,跟牛心顶一样有阵阵蒜味香辣芫荽味道食川菜点少得水煮系列,呢个水煮牛肉份量好多,牛肉嫩腍又入味,食落麻中带点辣劲,会想追住食另一款系招牌酸菜鱼,有3款鱼类选择,桂花鱼好新鲜,店员话系即日㓥,入口嫩滑够鲜,汤底都够浓香所以连配菜都好好味超好送酒嘅香脆鱼骨腩,本身肉质都好爽口,经走油后更脆身又惹味食咗咁多款辣菜后,最好食配清润桃胶冰粉,有解辣作用,另一款糍粑外层酥脆内里又够烟韧,今餐超级满足,而且价钱够大众化,约埋一班好辣朋友聚会啱哂
餐厅装潢比九龙区店更新派,仲有上下两层地方好大,坐得好舒适又宽敞 三五知己食辣我钟意饮啤酒先够爽,再来个冷盘小食黄金皮蛋,入口甘香浓郁 再来送酒小食,爽口脆身嘅牛心顶,用上古方去炒,食落麻香中辣,阵阵蒜香同芫荽味道,底下仲有芽菜渗点麻辣香油好好食 另一款古法鹅肠皇都系我至爱,鹅肠口感腍中带爽,跟牛心顶一样有阵阵蒜味香辣芫荽味道 食川菜点少得水煮系列,呢个水煮牛肉份量好多,牛肉嫩腍又入味,食落麻中带点辣劲,会想追住食 另一款系招牌酸菜鱼,有3款鱼类选择,桂花鱼好新鲜,店员话系即日㓥,入口嫩滑够鲜,汤底都够浓香所以连配菜都好好味 超好送酒嘅香脆鱼骨腩,本身肉质都好爽口,经走油后更脆身又惹味 食咗咁多款辣菜后,最好食配清润桃胶冰粉,有解辣作用,另一款糍粑外层酥脆内里又够烟韧,今餐超级满足,而且价钱够大众化,约埋一班好辣朋友聚会啱哂