2021-08-07 1234 浏览
朋友相聚要在筲箕湾附近揾食😋,上网爬咗好耐文🤣,见到有间好似好啱食吓聚吓😋,仲可以大大声吹吹水😙!就佢喇!知道佢间舖原先应该在东大街属人龙店🤩,后来转了名及地址过来😊。餐厅属茶餐厅小菜档格局😋,看来就是酒🍺肉🍖朋友集中地😆!到达时六点左右,食客不多😊。但越食越多人,到我们七点几离开时已全满😂!打开餐牌📔,应是鲜鱼🐟菜式主打!可惜图片不多🖼,就用感觉去选择吧!🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🔥姜葱鱼春及鱼卜 HKD$112去得食鱼🐟嘅地方,识叫一定叫鱼卜鱼春😆!通常鱼卜都系手快有、手慢无💨!佢地可以叫鱼卜、鱼春或相拼👯,仲可以选择麻辣🔥及姜葱。上枱时系用煲上😍,热辣辣到火车头🚂一样出烟!入口超级惹味好食🤩!鱼春甘香、结实不松散😋;鱼卜又厚又多,简直就是在食生炒花胶😍!还有那些姜葱,简直就是精华😆!又足料又好食!一定要叫✅!🔥时菜豆腐鱼头汤 HKD$162鱼头超大个,鱼眼👀都成粒乒乓波咁大🏓!豆腐及白菜仔吸晒鱼汤鲜味👅最重头当然是鱼汤😳!又鲜又甜又浓!无得弹🥳!🔥豉椒炒蚬 HKD$84豉椒炒得浓郁惹味😙!蚬肉大大只,唔会炒到成成碟有壳无肉😂!好食!🔥椒盐豆腐粒 HKD$52又系

🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬

🔥姜葱鱼春及鱼卜 HKD$112
去得食鱼🐟嘅地方,识叫一定叫鱼卜鱼春😆!
鱼春甘香、结实不松散😋;

🔥时菜豆腐鱼头汤 HKD$162
鱼头超大个,鱼眼👀都成粒乒乓波咁大🏓!
豆腐及白菜仔吸晒鱼汤鲜味👅
最重头当然是鱼汤😳!又鲜又甜又浓!无得弹🥳!

🔥豉椒炒蚬 HKD$84
豉椒炒得浓郁惹味😙!
蚬肉大大只,唔会炒到成成碟有壳无肉😂!
好食!

🔥椒盐豆腐粒 HKD$52
又系至爱😙,外脆内滑又唔厚粉😋!必食😗!

💧清炒土豆丝 / 清炒油墨菜 HKD$52
下火的感觉😙,也炒得香脆爽口😋!

后记:一边食一边发现四周美食不断穿梭😭!忍不住要向店员查询菜名😂!椒盐鱼腩🐟、锡纸焗蚬😚!餐厅还有好多美食尚待发现,相信很快又会再去😙!

🍺:鱼钫
🥘:筲箕湾南康街18号地下1号舖

#SofoodSogoodsochill #筲箕湾美食 #小炒王 #鱼钫 #姜葱鱼春鱼卜 #豉椒炒蚬 #食野最重要 #香港美食
#享受美食的过程 #食物正能量 #好食 #美食 #美食摄影 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk