2018-12-23
临近圣诞, 同一大班朋友开party, 叫咗个蛋糕庆祝。 今次叫嘅系一个日本芝士蛋糕, 之前一路都想食㗎啦, 今次终于有机会。呢个品牌有几款唔同口味嘅芝士蛋糕, 今次既然系第一次食, 一于就叫咗个最经典嘅牛奶芝士蛋糕。个蛋糕就细细个, 大概是一磅装size, 售价大约200蚊, 算系中等价钱, 唔算平亦都唔算贵。 个蛋糕就一开八, 同班friend一人食一小块, 过下口瘾都唔错。 另外一个品牌嘅半熟蛋糕类似, 都系𠮶种 浓厚又creamy嘅口感, 芝士味好出,牛奶配合得天衣无缝。 由于牛奶芝士同cream都好多, 所以只系食一小块都已经感觉到好足够。 另外觉得佢特别嘅地方系佢芝士蛋糕外层有层薄薄嘅班戟皮, 配搭浓厚嘅芝士蛋糕, 口感又提升到另一个层次。 朋友食完都话好味, 所以绝对系可以再返转头试多几次。