2021-12-21
📍来佬餐馆 - 湾仔-呢日黎咗同朋友庆祝生日 餐厅布置几精致 好有节日气氛~ 提早系openrice订枱 食够$500仲有15% off!𝔽𝕖𝕤𝕥𝕚𝕧𝕒𝕝 𝕔𝕖𝕝𝕖𝕓𝕣𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟 𝕞𝕖𝕟𝕦 ($328 pp)- First Course -🔸虎虾芒果沙拉 配 香草油醋汁食材新鲜 餐厅几揼本下 用左爱文芒同虎虾 芒果香甜 虎虾爽弹唔霉加埋油醋dressing 几fresh几开胃~-🔸鹅肝二重奏 分别系 鹅肝蜜饯苹果多士 同埋 法式鹅肝炖蛋伴红加仑子好钟意餐厅用酸酸甜甜既苹果配鹅肝多士呢个食法 好解腻☺️至于炖蛋 个人觉得味道有啲怪 而且完全食唔出鹅肝味 唔系好识欣赏🥶- Second Course -🔸龙虾汤饮落几有鲜味 入面食到有虾肉 但略嫌有啲苦另外质地比较稀 个人prefer creamy既texture多啲!-🔸黑松露蘑菇浓汤 配 自家制香脆蘑菇曲奇好钟意呢个汤 上面有轻盈泡沫 而个汤既质地就好浓厚 而且有颗粒感 好足料😍自家制曲奇好松脆 配汤食几夹😚- Third Course -🔸自家制牛肝菌鸭肉馅批 配 鲜杂莓酱批皮好有牛油香 馅料调味惹味配上酸甜既杂莓酱一齐食 减低左批类既
- First Course -
🔸虎虾芒果沙拉 配 香草油醋汁
加埋油醋dressing 几fresh几开胃~
🔸鹅肝二重奏
🔸香烤海鲜茴香鲜橙沙律 配 椰菜花蓉
又一个salad😛 海鲜有大虾青口同埋带子 同样新鲜
鲜橙沙律好清爽 绝对系一碟好称职既开胃菜
- Fourth Course -
🔸慢煮香烤牛柳 香草焗薯 蔬菜 配 红酒汁 (另加$50)
上碟既时候见到个portion有啲失望 冇谂过得两片牛咁少
牛柳冇得拣生熟程度 略嫌失色
但质地几软腍 可惜调味不足
🔸慢烤大虾及黑鳕鱼 蔬菜 红米饭 配 龙虾汁
大虾烤得香口 而且爽弹 食得出几新鲜下
至于鱼就煮得几啱火喉 颇为嫩滑👍🏻鱼皮煎到好脆身 同嫩滑既鱼肉一齐食有相映成辉既感觉☺️
- Dessert -
🔸浓滑朱古力树头蛋糕 配 杂莓