2024-03-14
啱啱食完午饭嘅我,仲喺迷恋住酸菜鸭血肥肠粉嘅味道,这道料理绝对系我至今所食过最迷人的一道。 酸菜鸭血肥肠粉,每一口都带出激爽的酸菜味同鲜美的鸭血,配上滑溜溜的肥肠粉,真系令人欲罢不能。饮喺醉香鸡汤嘅时候,你会惊住感受到浓郁嘅鸡汤同醉香味道,呢个汤底加上啖啖肉嘅乌冬,可以说是非常的体贴。 有咗呢个基础,配上味道绝佳的厚切午餐肉,丰满的豆卜和鲜美的牛柏叶,真真实实地为每一款食物增色不少。至于凉拌鱼皮,就更加无得顶。新鲜的鱼皮加上爽口的凉拌酱料,无论是作为开胃菜还是佐餐菜都是一等一的好。透亮的鱼皮似乎正在向我们讲述著海洋的故事,一口咬下,口感滑嫩且富有弹性,清新又醒胃。当然,无论食物有几好,如果环境唔够舒服,都系会影响到食物的味道。好彩,呢间港式车仔面餐厅,无论环境定系服务都绝对优秀,无时无刻不在提醒我哋,美食唔单止系满足口腹之欲咁简单,重要的是它带来的认真用心。下次再有朋友问我香港边到有好味的车仔面,我一定会介绍佢地嚟呢度一试。港式车仔面,不再只是一种食物,更是一种生活的态度和对味道的坚持。😍🥳👍🏻🍜