2016-01-19 2472 浏览
阿鸿小吃深入民心,以前系北角果阵我无机会帮衬,反而搬左去观塘后先有机会试下。今次同柑太去晚饭,原本想食意大利野,最后都系变左食阿鸿。因为我同柑太都系细食之人,决定叫一个饭加一个𩠌,佢想食鹅片,于是就叫鹅片饭,而再加一个并盘,谂左好耐,就食牛展加猪腩肉加个猪耳。等上菜时,留意下四周,发觉中式风格之外,其实夹杂好多港式元素,台面既餐纸都好用心机去介绍阿鸿小吃既来由。等左一阵,个鹅片饭就上台,每执鹅片都切得几厚,食落口感几口,咬多几次等个肉汁同卤水汁混和后吞,浓郁既卤水入面有甘甘甜甜既肉味,几好。鹅肉嫩,亦几少肥糕,卤水汁比个饭吸左,反而食落唔觉太咸。不过层皮几韧下,咬左两啖就放弃吐番出黎。卤水三并,猪耳同埋腩肉最好,牛展味道唔深,唔算好突出,猪耳食落有咬口,而腩肉几出色,肥肉唔多,松软入味。而佢个并盘底有豆腐,吸左卤水后,唔太淡,算系惊喜。食到一半有少少口渴,于是叫左杯紫贝天葵饮,味道唔错。无论价钱服务同食物质素都唔错,不过地点比较远观塘中心区,而且主打小菜,我呢类叫客饭既人未能试晒所有野,希望下次再黎可以叫多几个𩠌。

鹅片饭
三并(猪耳、牛展、猪腩肉)
食到一半有少少口渴,于是叫左杯紫贝天葵饮,味道唔错。
紫贝天葵
2015-12-01
鹅片饭
三并(猪耳、牛展、猪腩肉)
紫贝天葵