2015-06-04 1853 浏览
9月4日, 2周年快乐!自从家中多了一个人之后, 呀菲呢排都留喺屋企, 今日适逢我地嘅周年纪念, 我地都可以食个lunch 2人世界一下~ 今日食个lunch先, 到我地周月庆祝先来个大餐~ 呢度嘅simply life 平日lunch大排长龙, 有时真系等30分钟都未必有位. 今日都冇例外, 店外一条人龙, 好彩等咗15分钟到就可以坐~ 一个set lunch大概$80-$100包一杯饮品, 加钱就可以配汤或者沙律, 选择众多, 拣到头痛~::: Carbonara + soup ::: $96餐汤先来, 蘑菇忌廉汤配一件面包, 份量唔多但系味道几好, 蘑菇汤味道浓郁好重蘑菇味, 质地都几杰下, 唔似沟好多水𠮶d汤~ SimplyLife亦出名整包, 呢块伴汤面包看似硬, 但系入口都几软熟, 淡淡嘅甜味同面粉味, 细细旧浅尝一下唔错~Carbonara上枱, 第一个感觉系: 哗乜d烟肉咁大旧, 直头系迷你版烧肉咁~ 平时食𠮶d Carbonare都只系比片片嘅烟肉, 呢一碟真系烟肉多过意粉~ 面头仲加咗一块芝士, 好特别~ 整体味道好好味, 所有野加埋都好match, 芝士味丰富得嚟
9月4日, 2周年快乐!

::: Carbonara + soup ::: $96
Carbonara上枱, 第一个感觉系: 哗乜d烟肉咁大旧, 直头系迷你版烧肉咁~ 平时食𠮶d Carbonare都只系比片片嘅烟肉, 呢一碟真系烟肉多过意粉~ 面头仲加咗一块芝士, 好特别~ 整体味道好好味, 所有野加埋都好match, 芝士味丰富得嚟唔会抢咗本身忌廉味, 觉得意粉味道淡又可以食一旧烟肉~ 冇错系一旧咁食, 啖啖肉好满足, 肉质好在唔算肥, 成旧食都唔油腻, 正! 亦不得不提下意粉几弹牙, 唔系淋pat pat𠮶只~ 所以呢个Carbonara唔系最好食, 之但系都首屈一指~
跟餐有一杯橙茶, 味道唔太橙, 只有甜甜地生果味, 反而茶味几出, 叫甜茶就好贴切~

::: Cheese beef burger ::: $86
Cheese burger嘅用料都好丰富, 除咗芝士同汉堡扒之外, 仲有烟肉、蕃茄同酸瓜~ 每一样都充满色彩, 红黄绿色乜都有, 睇得出好鲜~ 虽然冇乜用sauce, 但系成个包都唔会干, 仲好多汁添~ 一来汉堡扒嘅肉汁丰富, 但系又唔会一咬漏晒汁, 加上肉味香浓, 虽则块扒唔算大但系都好够~ 蕃茄亦都有微微烧过可以收紧d汁喺里面, 令外皮少少脆, 值得加分~ 烟肉嘅肥油都好丰富, 略嫌肥咗d... 芝士味道颇淡但系都够浓郁口感~ 薯条嘅份量唔多, 但系够晒香脆, 肉质少淋好够薯仔味~

呢度咁多人食一定有原因, 选择够多, 味道有水准, 做出嚟嘅食物绝不马虎~ 唯一要改善系排队安排, 点解唔可以派筹, 要人地喺门口排队, 仲要一排就30分钟, 如果呢样都改善埋就最好啦~
蘑菇忌廉汤
Carbonara