2017-11-13 572 浏览
唔知你细个有冇去过一啲旧式嘅酒楼食饭呢,里面嘅侍应,的确非常之有礼貌,同埋佢哋𠮶份人情味,系由心里面感受到嘅。今日同老妈子去骆克道睇装修家私,洁具同埋瓷砖等等,咁骆克道睇落好似冇乜嘢食,咁佢有要求要饮茶,上咗间酒楼试吓啦。 完全冇谂过香港竟然仲会有一啲咁旧式嘅酒楼存在,另外就系好惊讶一样野,旧式嘅酒楼有比较别致嘅茶壶同埋碗碟,妈咪好钟意。今次点左佢哋呢度好出名嘅古法特色乳猪,职员真系赞不绝口。乳猪皮非常之脆,而且佢后面清左啲肥膏,食落都系非常之甘香,同埋唔会觉得好油。 另外,点左海蜇,因为其实依家香港好多地方都系用假嘅,相对地我食得出应该系真嘅,碎上就比较可信。 黑松露饺好食呀,因为佢黑松露味好重,而且𠮶个水晶皮亦都系做得好有咬口,另外就叫咗个灌汤饺上汤饺,非常之鲜味的高汤,而且个饺子皮呢非常之薄,一咬出汁,好好味! 另外食咗醉鸡,好入味,绍兴酒好清香,不过我觉得鸡肉可以做得滑D。 食咗个个斑球肠粉,系唔系好特别呢?!其实我真系去咗咁多间酒楼饮茶都未见过呢一个点心! 真系非常之鲜味嘅,鱼肉搭配埋晶莹剔透嘅肠粉皮,豉油亦都调味得恰到好处。 豆腐同牛栢叶都做到

豆腐同牛栢叶都做到好古早味,不俗。

今次饮茶真系好舒服,能够喺湾仔铜锣湾呢一个咁烦荣嘅地方,车水马龙,可以喺咁热咁辛苦,睇完瓷砖行完街之后,揾到地方饮茶坐低休息一阵,咁我哋落楼,就继续睇其他装修嘅用品,我觉得系一个几好嘅地方,可以同屋企人饮茶。P。S,乳猪一定要黎试吓!

胜记酒家
Sing Kee Restaurant

地址
湾仔杜老志道6号群策大厦3楼

3/F, Kwan Chart Tower, 6 Tonnochy Road, Wan Chai

港铁湾仔站 A1 出口, 步行约7分钟

* * * * *这是分隔线喔,喵 * * * * * * * * * * *
  • 乳猪