2021-02-24
尖沙咀厚福街出名多野食,俾呢间喺转角位嘅台湾餐厅吸引,门面同装修都比较简约,有啲古早味嘅感觉。店员都非常有礼貌,入到去可以先坐低睇咗食咩再出收银落单,我今次就叫咗餐牌上面推荐嘅几样食物,分别系蒜汁鸡丝冷面、炸猪扒肉燥饭、麻辣海蜇鸡丝、以及食台湾野必备嘅珍珠奶茶。落咗单之后5分钟内就已经上齐嘢食,真系非常有效率,而且每样嘢食都非常满,一定唔怕唔够食。蒜汁鸡丝冷面个汁非常好味,加埋啲鸡丝非常嫩滑,捞埋啲青瓜同冷面配搭非常好,我自己个人非常喜欢呢个,如果夏天食更加系非常适合。炸猪扒肉燥饭都非常唔错,炸猪扒会已经帮你切件,非常贴心,个炸猪扒炸得好松脆,猪扒肉质亦都唔会好实,肉操上面加咗啲菜脯,捞埋啲饭同肉燥一齐食嘅时候更加有口感同好味。麻辣海蜇鸡柳作为小食非常开胃,佢个麻辣食落都几辣,加埋海蜇同鸡肉呢个配搭,味道唔错。珍珠奶茶同出边饮𠮶啲都差不多,亦都可以选择甜度同冰量,我自己就嗌左半糖小冰,如果个海蜇觉得好辣嘅时候就可以饮几啖啦!整体食物味道都很好,而且性价比高,就好似去咗台湾咁,地道得黎冇一啲浮夸嘅摆盘,值得一试!另外都见到餐厅设立自助外卖机,如果想买外卖就唔使排队等落单啦,非常方便!