有晚女皇话唔煮饭,咁我地夜晚就去左湾仔接大帝收工,系附近上左间酒家,谂住叫啲小菜一齐食快将踏入9月,已有大大小小既酒家饼店都开始推出不同既月饼款式,此家另不例外呀装修摆设同一般酒家差不多,感觉亦算舒适而晚市小菜套餐有不少选择呢今晚由两老点菜,我就乖乖地食住前菜饮住茶咁等佢地慢慢拣啦大皇点左个“杏汁炖白肺汤”HKd$198+10%,份量都唔少,我地每人都饮左两三碗!!当中仲有唔少汤渣,啲猪肺同鸡脚多到可以当碟𩠌都仲得呢个“特价片皮鸭”HKd$108+10%就系女皇order既(佢一向都劲中意食片皮鸭,通常去亲酒楼食饭都会点)鸭片厚薄适中,沾上酱汁再加上清爽青瓜同大葱,味道真系好配合呢个“外婆菜虫草花蒸龙趸头腩”HKd$148+10%都系女皇order既,佢话龙趸多骨胶原,叫我食多两旧龙趸头腩啖啖肉,我当然好乐意食多几旧啦而“金银蛋苋菜”HKd$78+10%就系我order要嗌既苋菜合时,所以又嫩又甜,加埋咸蛋皮蛋一齐煮,清得黎又唔会好淡口食完仲有糖水送,我就拣左红豆沙!呢碗红豆沙既果皮味都几重啵,兼且唔会太甜,几好几好一家人聚埋一齐,随意点上几个心水菜式,简简单单都已经可以好满足

装修摆设同一般酒家差不多,感觉亦算舒适

而晚市小菜套餐有不少选择呢

今晚由两老点菜,我就乖乖地食住前菜饮住茶咁等佢地慢慢拣啦

大皇点左个“杏汁炖白肺汤”HKd$198+10%,
份量都唔少,我地每人都饮左两三碗!!

当中仲有唔少汤渣,啲猪肺同鸡脚多到可以当碟𩠌都仲得

鸭片厚薄适中,沾上酱汁再加上清爽青瓜同大葱,味道真系好配合

龙趸头腩啖啖肉,我当然好乐意食多几旧啦

而“金银蛋苋菜”HKd$78+10%就系我order要嗌既

食完仲有糖水送,我就拣左红豆沙!
呢碗红豆沙既果皮味都几重啵,兼且唔会太甜,几好几好