2020-06-08
朋友想食上海菜,但得两个人点唔到几多款,所以打消左去老派上海菜馆嘅念头,咁岩兰杜街有间兰度小笼包新开冇冇耐,餐牌简而精,常见上海菜式都有,价钱亦都合理,就食佢啦。🍴小笼包(4只) HK$45小龙包外皮皱褶尚算工整,厚薄适中,晶莹剔透,夹起尖端唔易穿,肉馅鲜甜但偏细,汤汁够热唔油腻,加少少醋同姜丝可以提鲜。🍴红烧狮子头 HK$88细个第一次食狮子头,以为真系狮子肉,原来系猪肉。狮子头咬落虽然未到入口即化嘅境界,但尚算软绵,肥瘦比例适中,肥而不腻,冇猪臊味,红烧汁迎合香港人口味,唔会过咸。🍴牛肉丝双面黄 HK$62正宗两面黄应该外脆内软,而呢碟睇落同茶记牛柳丝炒面好似,做法亦都算港式,整个面饼炸脆。虽然唔正宗,但够脆口干身,芡汁唔会太咸同油腻,牛肉份量多过面,不过腌得腍左啲,如果可以,我宁愿面多过牛肉,面先系主角。🍴豆浆 HK$10豆味不错,唔会太稀同太甜。📍兰度小笼包湾仔兰杜街2号丽都大厦地下3号舖
🍴小笼包(4只) HK$45
🍴红烧狮子头 HK$88
🍴牛肉丝双面黄 HK$62
🍴豆浆 HK$10
豆味不错,唔会太稀同太甜。
📍兰度小笼包
湾仔兰杜街2号丽都大厦地下3号舖