餐厅: AERA
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-04-26 100 浏览
🔸️AERA📍湾仔史钊域道6号地舖 收工食好啲,同朋友黎试下呢间新开简约派fine dining 先🤭 自己只有一次食真。fine din 经验,个时系法国,感受好正又好食,但食到有啲眼瞓系真🤣香港难得价钱公道同闺蜜体验下都系件开心事。 呢间系每道菜都系由厨师介绍一下个菜式,材料,idea ,比我呢啲小食客有更多既知识 今次系由(二厨?)呀聪为我地介绍: 🗨 Amuse Bouche 餐前小食(三款) 个摆设走向木炭系既简约风,食物就会系东西合壁既设计。分别有春卷,甘荀挞,蜂蜜吐司。没有先后次序,但蜂蜜吐司系甜,建议放到最后食。春卷入面有椰丝,咸咸甜甜,激活味蕾。甘荀挞细细件,但都做到好精致,酸酸地,几开胃。最钟意呢个吐司, 浸满咗蜂蜜但又做到外脆内软,on top有pecorino,唔会有强烈既味道但多份咸奶香,非常好味。 🗨 Starter 头盘 - 惊喜奶冻 奶冻上面摆得靓靓既有鱼子酱同小花,奶冻底藏有小青口,食落好特别既感觉,系咸甜版Panna cotta,个idea就似日式蒸鸡蛋,味道非常讨好! 🗨 Bread - 面包呢个系我食过最好食既sourdough bread 🥹佢外
🔸️AERA
📍湾仔史钊域道6号地舖

今次系由(二厨?)呀聪为我地介绍:

🗨 Amuse Bouche 餐前小食(三款)

个摆设走向木炭系既简约风,食物就会系东西合壁既设计。

🗨 Starter 头盘 - 惊喜奶冻

🗨 Bread - 面包
呢个系我食过最好食既sourdough bread 🥹佢外面系非常脆,有啲厚度,内面好有弹性同有一定既湿润度。向侍应提问,佢地既面包系每日新鲜做,全部自家发酵同烘焙, 每日要提前烘焙同比足够时间去rest先做到甘既效果。 佢哋用辣根酱代替平时嘅牛油,辣根即系wasabi嘅替代啦,酱味调教岩岩好,食落唔会好攻鼻。 好希望佢哋可以出自家烘焙嘅面包,一定买爆佢😄

🗨 2nd Starter - 意大利云吞
平时食开既Tortellini一般都配比较杰既汁,不过佢地安排即场斟热汤,有仪式感。
个汤系牛肝菌汤,非常香既菇菌味,云吞皮都做到烟韧呢。

🗨 3rd Starter - 香烤鸡脾
卖相有啲冲击, 但满足到徒手拎起食鸡髀嘅感觉🤭 鸡髀烧到油脂冇晒, 再搽上麦芽糖烧至脆皮, 肉嫩多汁。 为咗解除油腻感,餐厅配上一杯柠檬汁,非常贴心!

🗨 4th Starter - 椰菜冚海胆配马友
马友平时知道用黎做咸鱼,今次系香煎配上海胆同椰菜,每样材料都有不同既口感,不错~

🗨 Main - 主菜 (share)
乳鸽肉 - 乳鸽味浓,旁边都有乳鸽脾仔,on top 有南瓜蓉同nuts

🗨 Main  - 主菜 (share)
A3 和牛西冷配松露片及米饼 - 食落唔系成口油既感觉,有啲似封干肉,但够淋身,配上松露片,米饼同酱汁增加口感,但我钟意分开食🤭

之后由待应介绍甜品

🗨 Pre-dessert 前甜点 - 冰冻蓝莓雪芭茶
雪芭配茶好清新,帮个口腔清一清佢先。佢地用既茶做Kombucha 康普茶,睇下啲资料先知系红爆既健康茶(减肥?!)我都几钟意食酸味味既味道,仲零负担,一流!

🗨 Dessert 甜点 - 泡泡脆雪糕
唔好睇个样平平无奇,佢个泡泡下面,藏左脆脆同雪糕,又系有惊喜,奶茶雪糕好好食😌😌

🗨 Petit Four 小糕点
最后既甜点,分别有Madeleine mini cake,外脆内软,微甜;脆身棉花糖;意大利青瓜,非常甜,系糖冬瓜啲friend;马来西亚糕点,有啲似绿豆饼。

总体感觉唔错,我地无叫wine 但侍应都留意住我地既需要斟水, 亦都有足够空间畀我哋去倾计,服务唔错。

加埋一大约$1300一位,其实倾计食饭一流!见临走时见到餐厅外面贴左lunch menu ,价位系$178-336,可以浅尝一下~
2023-04-15