2023-08-17
今次带女朋友去位于湾仔Espuma 西餐厅食嘢,两人晚餐套餐几抵食!我哋先饮咗碗蘑菇汤,足料蘑菇配上奶油香味道又好浓郁,又好滑口,调味尾都唔会话太浓。前菜有芝士松露酱薄多士同巴马风干火腿季节沙律。薄脆多士上面嘅阵阵芝士味配松露酱配搭都好夹👍🏻。而巴马风干火腿季节沙律就有风朝火腿咸香味同清新嘅沙律叶子,味道好均衡。仲额外叫左一款小食系黑松露酱芝士薯条,🍟作为黑松露狂热者,呢款小食一定要叫,薯条炸得好酥脆,加埋芝士同黑松露酱,真系无得顶!最后主菜有焗比目鱼伴炒迷你波椒薯蓉配西柚柠檬牛油汁,同埋香烤澳洲西冷牛扒伴忌廉薯蓉同炒迷你波椒。焗比目鱼好嫩皮脆,同炒迷你波椒薯蓉同西柚柠檬牛油汁一齐食,层次马上提升。而香烤澳洲西冷牛扒成熟出现少许偏差,好彩肉质质素都唔错,再加上忌廉薯蓉同炒迷你波椒,值得一试!🍗