2020-02-03
一日之间 #荃湾 #黄店 💛💛💛难得去到南丰纱厂,梗系要试吓佢哋入面嘅Cafe☕️当日试咗好几间,打响头炮嘅系呢间日系Cafe,餐厅主要用木色同埋白色为主🌳好明显落足心机装修,入面仲有售卖一啲日系衣服! Cafe嘅食物选择唔算好多,主要有四个all day meal,特别之处系佢每一道菜都系唔同地方嘅特色,另外仲有少少甜品🍰同埋饮品☕️。韩式高丽菜炒五花腩定食🐷$88成个感觉好简单,有种住家菜嘅味道。几钟意佢个五花腩,调味做得好好,我唔系太钟意啲好酸嘅泡菜味,但呢一个唔酸,咸咸地辣辣地咁几惹味,配饭真系一流!另外仲配一只太阳蛋🍳同埋南瓜蓉🥧。煎太阳蛋其实好考功力,佢哋能够煎到个底微微窿,几香口,面头就依然有啲生,都算几出色。另外佢个南瓜蓉几香甜。整体来讲虽然貌似简单,但都食得几满足。味道: 3.9/5性价比: 4/5咖喱鸡腿肉沙律三文治🐔$68 + $10转bagel🥯虽然话系咖喱,但系一啲都唔辣,唔知大家有冇食过英国一种都几常见嘅鸡,叫coronation chicken,主要系用提子干、蛋黄酱而成,味道甜甜地咁,有少少似葡汁,今次呢个鸡肉就令我谂起呢只调味,鸡肉当中亦都有提子干,甜甜地
韩式高丽菜炒五花腩定食🐷$88
味道: 3.9/5
性价比: 4/5
咖喱鸡腿肉沙律三文治🐔$68 + $10转bagel🥯
虽然话系咖喱,但系一啲都唔辣,唔知大家有冇食过英国一种都几常见嘅鸡,叫coronation chicken,主要系用提子干、蛋黄酱而成,味道甜甜地咁,有少少似葡汁,今次呢个鸡肉就令我谂起呢只调味,鸡肉当中亦都有提子干,甜甜地味道唔算太浓,而且鸡肉都几干身,感觉几健康。
另外加咗$10转左个伯爵茶bagel🥯系佢哋自家制嘅bagel,味道都算几突出,好香伯爵茶,而且仲散发阵阵嘅甜味,非常特别。佢哋烘到个bagel外脆内韧,口感未系我最钟意𠮶种,如果可以冇咁干身就更好。
味道: 3.8/5
性价比: 4/5
整体来讲餐厅行简约风,无论系装修定系食物都系简简单单,有种住家饭嘅感觉🏡味道未算好惊艳,但系带种温暖嘅感觉。而且呢一间Cafe唔算多人,舒舒服服同朋友倾吓计咁坐一日都几好,但如果你当日系想来食好好味嘅嘢,咁可以试吓其他Cafe。
韩式高丽菜炒五花腩定食
咖喱鸡腿肉沙律三文治转bagel