2019-09-09 56 浏览
成日都听讲西环有好多西餐质素都好好,放假见天气又好,决定去西环食野,再去码头打下卡!上网比较过后决定去呢间近坚尼地城地铁站嘅Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar。好多人推荐生蚝,不过今日嚟食lunch,下次再食生蚝啦😆Set Lunch 价钱由$68至$128都有,适合唔同人嘅需要。我同朋友就分别叫咗Set B 同 Set D。今日嘅汤系我近期最爱嘅南瓜汤,好香浓,加咗cream好smooth☺️沙律一啲都唔求其,个汁仲酸酸地好开胃👍🏻Set B: 鲜鱿鱼墨鱼汁意粉($78)意粉唔系干身,每一啖都沾到啲cream sauce,I like it😍而且我都比较钟意幼啲嘅意粉,鱿鱼好爽口而且份量都几多👍🏻加入咗三色椒令卖相更好睇之余又健康啲。Set D: 香煎鲷鱼柳配甜椒汁($88)份量比我想像中大,除咗主角鲷鱼柳,仲有啲配菜,例如椰菜花。平时我好少食鱼,一嚟怕腥,二嚟怕骨,但试咗朋友少少鱼柳又觉得唔错👍🏻外皮微脆,内层鱼肉软滑,而且唔多鱼骨,配埋甜椒汁几特别~Set lunch仲有埋dessert of the day同埋coffee or tea,我比较钟意
好多人推荐生蚝,不过今日嚟食lunch,下次再食生蚝啦😆

我同朋友就分别叫咗Set B 同 Set D。

沙律一啲都唔求其,个汁仲酸酸地好开胃👍🏻

Set B: 鲜鱿鱼墨鱼汁意粉($78)
而且我都比较钟意幼啲嘅意粉,鱿鱼好爽口而且份量都几多👍🏻
加入咗三色椒令卖相更好睇之余又健康啲。

Set D: 香煎鲷鱼柳配甜椒汁($88)
份量比我想像中大,除咗主角鲷鱼柳,仲有啲配菜,例如椰菜花。
外皮微脆,内层鱼肉软滑,而且唔多鱼骨,配埋甜椒汁几特别~

Set lunch仲有埋dessert of the day同埋coffee or tea,我比较钟意apple combo~

西餐Lunch呢个价钱嚟讲真系又高质又抵,列入抵食之选👍🏻
下次有机会再嚟食生蚝😋