2015-01-21
2015年1月19日朋友今日返黎九龙城同我食LUNCH,咁就去昌发食碗泰国汤面啦^^记得第一次黎食就系喺另一位朋友极力推介之下黎食嘅。佢话呢间嘅猪手面系非一般好食,而我又好钟意呢啲肥嘟嘟同胶质特别丰富嘅物体,咁我冇可能唔试下嫁嘛。我仲记得第一次食嘅系猪手捞面......话说回来,今次我食左猪手汤面,而面有两种可以拣,一系河粉,一系金边粉。因个人喜好,我拣左幼细滑嫩的金边粉^^碗面到啦!热辣辣!虽然系猪手,但d汤一d都唔肥。索哂汤的金边粉上面铺左软滑入味的猪手肉同皮,真系好吸引^^ 饮淡汤,感觉上冇味精,未饮之前以为会好浓味,但系事实相反,个汤几清,唔花巧,系一种家常味道。朋友话呢d系泰国的卤水汁,如果系真的话,咁同我地食开的味道真系完全唔同,味道简简单单,唔咸,饮完都好舒服,我觉得有d似肉骨茶(?) 价钱平实,餐牌上有好多选择,唔食面又可以拣饭,小食、沙律、煎炒野都有。唉呀呀~~~我又要揾日食多一次先 ^^
话说回来,今次我食左猪手汤面,而面有两种可以拣,一系河粉,一系金边粉。因个人喜好,我拣左幼细滑嫩的金边粉^^ 碗面到啦!热辣辣!虽然系猪手,但d汤一d都唔肥。索哂汤的金边粉上面铺左软滑入味的猪手肉同皮,真系好吸引^^ 饮淡汤,感觉上冇味精,未饮之前以为会好浓味,但系事实相反,个汤几清,唔花巧,系一种家常味道。朋友话呢d系泰国的卤水汁,如果系真的话,咁同我地食开的味道真系完全唔同,味道简简单单,唔咸,饮完都好舒服,我觉得有d似肉骨茶(?)