2017-05-14
母亲节嘅星期六,两个星期前已经定位,好彩有张八点钟枱比我哋。呢间餐厅自从攞咗米之莲推介之后名气大增,朋友试过亦推介叫我哋去。我以为自己好醒目,早几日前打电话去订定啲𩠌,见到open rice 啲相好多人都食盐焗鸡。谂住打电话订定先,点知佢话一晚只可以整到四只盐焗鸡,我当场,点解一间餐厅可以限定得四只盐焗鸡买呢?所以唯有订咗只炸子鸡啦,都算好啦有鸡食。去到装修是平民化尚算干净。工作人员所有都很忙,但系忙之中都算有礼貌。听朋友讲呢一个莲藕饼好好食所以嚟到一定要叫,结果上枱5分钟成碟扫晒。大人细路都觉得好好味,莲藕够爽脆,食落又唔系太油腻,煎得香口椒盐鱿鱼一上枱,我哋叫起上嚟,我哋仲加大咗中size,食落口感一流,鱿鱼一啲都唔un ,带鲜味,炸得干身椒盐味刚好生炒骨又系招牌菜,又系要预订先有,第一嚿食落去觉得好炸得好脆,甜酸味道又刚好。但系第二嚿就开始发觉原来里便好多肥肉。跟住第三嚿觉得我咩特别。可能系太肥腻啦!因为休渔期嘅关系没有海中虾唯有叫花竹虾$98一只。谂住每人一半就算数,用较剪一剪发觉啲虾有啲发霉,不太新鲜,其中两只细到不得了!觉得有啲伏。黑椒粉丝蟹煲,反而有惊喜!啲蟹好多膏,啲膏
黑椒粉丝蟹煲,反而有惊喜!啲蟹好多膏,啲膏sum晒落去啲粉丝里面,正!因为系煲仔上嘅关系加埋黑椒同埋洋葱镬气一流!值得一试
简单嘅菜心炒牛肉,不过不失,唯一遗憾嘅系例牌size细咗啲,我哋一台10个人每人一条菜已经无晒Lu ,唔系好够食啰。
虾子柚皮,听人讲话好难整,话要浸柚皮一至两天先可以制成。 本来抱住好大期望,但系一食落口,虾子味太重,盖过咗柚皮本身嘅清甜味。
土鱿肉饼,咸咗啲,但系食得出佢唔系用太多肥肉。算系一个健康嘅肉饼
炸子鸡,有点失望,味道只是一般不是太出色。鸡本身唔系太多肉,系一只比较瘦嘅鸡。
总结:其实大致上都唔错,叫做还咗个心愿,试咗话传说中好好食嘅𩠌菜,佢始终系一间米之莲推介嘅餐厅,希望今晚各位妈咪都觉得ok la