2020-11-14 291 浏览
北角呢个旧区,大家都觉得一定系食传统嘢出名啦,其实呢几年都开咗好多新嘢食㗎,唔洗再局限系渣华道喇!今次同朋友就约咗去试一间好出名嘅米之莲新加坡菜我哋好早就到, 7点前到铺头,都已经坐满咗八成人,迟多少少都要排队等位🙈我哋三个女仔都食唔到好多嘢,就要两个主菜加小食算喇,唔少得嘅紧系出名嘅肉骨茶,朋友推介嘅咖喱面,仲要咗个脆皮鸡同咖央薄饼!先讲肉骨茶,我地order新加坡式嘅,胡椒味较重,入边有两大旧肉,汤底颜色虽浅但都好浓味,配饭食一流,佢啲汤仲可以任添㗎!🥳我最钟意反而系呢个咖喱面,汤底浓厚仲有大量海鲜,面底要咗渗渗,有哂油面同米粉两种口感😋脆皮鸡同薄饼都唔错,咖央薄饼做甜品,不过都冻得比较快,大家唔好好似我地咁蠢一开始就叫定😛饮品方便我地试咗咖央奶茶同三色奶茶,两者相比我地觉得咖央奶茶味比较出啲好味啲

今次同朋友就约咗去试一间好出名嘅米之莲新加坡菜