2018-04-20
妈咪生日订左位系英皇骏景酒店骏景轩食饭。平时都好少去酒店食晚饭,方唔太大,环境清幽,唔会好嘈。我地叫左杏汁白肺汤,比妈咪补一补。汤超级足料,一上菜已经闻到阵阵既杏仁香味,入面仲有猪肺同埋鸡脚,超级滋补,非常值得一试。当然点左佢地名菜胡椒虾,果然名不虚传,呢道菜用左原粒白胡椒把虾焗熟,每只虾都带有胡椒香。特别在于餐厅用左瓦罉黎焗,好有风味,外壳脆卜卜其实可以食堆,食晒外壳胡椒味。黑醋珠蟹肉带子炒鲜奶系我最钟意既一款,餐厅将黑醋用颗粒既形式上,口感好特别,咬爆左粒黑醋珠就会同鲜奶结合。呢道菜其实好似”塞螃蟹”,每一啖都会食到佢大大件蟹肉,送饭一流。餐厅用左新鲜既菠萝同埋三色椒去整呢个咕噜肉,而且系肥瘦均匀既去骨猪肉,啖啖肉,松化唔会硬,价钱亦合理,性价比好高。上汤云吞皮薄馅靓,味道浓稠,再加几条青菜。好彩系最尾先上,一客有成6粒,食完一半已经饱哂。睇餐单仲有好多川菜,但妈咪唔食得辣冇叫到,期待下次再黎食辣野。