2008-06-11 4 浏览
今日拣这里晚餐系因为想转一转口味,日式、西式有点食寡了;其次就因为忽然想食米纸卷。二人叫了马文香料配咖喱焗牛腩$95、香芒带子米纸卷$60,另配两个白饭@12。马文香料配咖喱焗牛腩—落单时先询问了一下侍应,因为一齐食那位唔食得辣,侍应说马文这款咖喱系menu中最唔辣的一款,而红咖喱系最辣的,咁都安心一点。咖喱中混有椰汁,配料除了牛腩,亦有薯仔、萝卜。由我第一件夹起的牛腩初初的口感真的有点鞋、有点干,当时就心内弊翳:死啦!我会唔会冇牛俾我爬饭架!?<-最后都好彩~里面有几件牛都有点少肥、嫰口一点,肥的切位都系一件起两件止,对于平日唔食肥野的我都ok接受到,碗饭亦因为咁成功俾我爬得晒~well done(赞下自己)!menu中每款咖喱都配有一款法包,个法包都几有heart~脆皮又带有热力,用来沾汁一齐食真系perfect!至于个米纸卷对比我上次食的牛油果软壳蟹米纸卷就稍为逊色了。今次的米纸卷不及上次那么脆甚至做唔出米纸卷像纸张被撕开那种干净俐落的口感。既然消失了米纸卷的特色,那么也没有食米纸卷的乐趣,即食了等于冇食,故此无论材料怎样新鲜、交足货亦实在无补于事,因为真的挽回不了分数。
至于个米纸卷对比我上次食的牛油果软壳蟹米纸卷就稍为逊色了。今次的米纸卷不及上次那么脆甚至做唔出米纸卷像纸张被撕开那种干净俐落的口感。既然消失了米纸卷的特色,那么也没有食米纸卷的乐趣,即食了等于冇食,故此无论材料怎样新鲜、交足货亦实在无补于事,因为真的挽回不了分数。<--虽然这系我的愚见,但因为米纸卷内的芒果、带子事实系食得出新鲜,但因米纸那part而令它们黯然失色亦实在有点惨不忍睹,而且个酱汁还整得颇惹味,那堆伴菜像粉丝的印尼虾片丝都很脆口,可见花了心思,但结果整个dish在我心目中由价值$60跌至$30-$40~orz…因为整个dish已经得三件每件料都已经细细件,但最后没在我味蕾留下印记又实在令我觉得唔值。
白饭都ok,平日我已唔钟意食饭,庆幸饭唔稔咋!不然我又系冇饭落肚的了。
表面两个人入去,但其实有一位入去前已医饱半边肚,所以至可以叫咁少野。不然试问怎叫一个男人食咁少野!?
食后感:
其实餐厅的菜式对于不热衷东南亚菜式的我都ok唔错,但问题在餐厅睇匀成个menu真系sell贵精不贵多,我咁样系咁易作下状食都两旧,我谂成棚人食可能真系要用k做单位…
或者咁讲,正如我喜欢食日式、意式的菜式,我相信几贵我都觉得值。同样喜欢食东南亚菜式的人,又想坐得舒服、倾到偈,又想烹调有点特色但又唔会郁下次次去九龙城,我谂佢可能会照食这里可也。
其实睇佢menu,dining佢又唔一定要食正餐,饮杯drinks食个甜品都似系有版有眼,我觉得tea可以谂谂这里!
俾ok都系因为个咖喱,不然如我当初入门口前寄望食米纸卷直到食时那种失准,其实我会俾喊面的,只系两个dish一个得一个唔得就扯平俾ok,何况事实咖喱那菜式又未至于在我心目中单凭它一碟就好味到足以令我俾笑面。
服务都ok,走时个经理都同我讲byebye。

香芒带子米纸卷$60
马文香料配咖喱焗牛腩