2003-12-30 8 浏览
川居我由洗衣街o既旧店食到依家o系花园街o既两间大细店, 水准一直保持番咁上下, 冇乜点跌过. 礼拜日有急事要匆匆忙忙走落旺角再走番屋企, 临走前仲有少少时间, 就入o黎川居o既大舖食晚饭, 叫o左一碗"喷火麻辣汤米线" ($35) 同一碟"沙喇骨" ($15)<br /><br />"喷火麻辣汤米线" 用大汤碗上, 辣度我要o左大辣, 浮o系汤面o个一浸红卜卜o既辣油望落几吸引. 材料有麻辣汤, 猪软骨, 鸡腿菇, 玉子豆腐同韭菜. 米线份量几多, 煮得唔算太淋, 麻辣汤底o既麻味同辣味都好够同几强o下, 麻味重一o的, 辣味虽然唔及"Q唛" 或"小辣椒" o个种四川式劲辣, 不过我相当喜欢佢地o个只自制o既云南辣椒油, 而个汤底亦系用呢只辣椒油做, 辣味比较幼细, 系另一种风味. 猪软骨有成五旧咁多, 煮得入味而又唔会散收收, 唔错. 鸡腿菇系切片o既, 四五片始终唔多够喉. 成碗米线o既量够, 质亦算唔错, 食完已经饱o左大半.<br /><br />"沙喇骨" 系小食, 15蚊有5粒炸排骨, 沙喇酱系用mayonn
<br />
"沙喇骨" 系小食, 15蚊有5粒炸排骨, 沙喇酱系用mayonnaise 开o既汁, 甜甜地几好味, 5粒炸骨真系唔多够我食, 作为小食, 都合格o既.<br />
<br />
o系呢间大舖食o左咁耐, 地方好干净, 唔觉得?地o既卫生有咩问题, 我会放心继续帮衬.<br />