2018-01-30
今日要欢迎远道由日本而来嘅工作伙伴,老板请客,带佢地试一试系公司附近嘅米芝莲一星Seasons。Lunch menu可以自由拣2-course, 3-course or 4-course meal。我地拣左3-course meal,每位$448+10%。首先食左面包篮同amuse bouche,白雪雪睇唔出系咩,入面其实有鹅肝酱架!跟住到appetiser,我拣左salmon carpaccio,酸酸地几开胃,三文鱼都够晒薄,carpaccio嘅精致之处。之后就到main course,我选择左Chef’s roast,今日系roast chicken. 鸡烧得岩岩好,肉质好嫰滑。连伴上嘅薯蓉都好香好滑!甜品就试左柠檬挞伴羊奶雪糕,呢个实在一般,柠檬挞无应有嘅酸味度,羊奶雪糕个人就唔系太喜欢。最后有咖啡/茶做结尾,仲送madeleine,一般啦,质地硬左少少。