2020-07-03
逸东轩 (佐敦)依然觉得呢个系近期最抵餐厅优惠😭佐敦逸东酒店中菜厅逸东轩继续做紧优惠,逢星期一至五早上11时至下午3时,menu上30款点心划一收费$38蚊。要留意嘅系逸东轩连续三年荣获米芝莲食府1星推介荣誉,所以话$38真系好抵食架😭。。🔘 XO酱炒萝卜糕 | 原价$95评分: 🌕🌕🌕🌕🌑评语: 厨师并非一味落XO酱将萝卜糕兜熟就算,因为咁样做只会掩盖左萝卜糕嘅味道。厨师应该有用其他辣味调味料,而避开用大量XO酱掩盖萝卜糕嘅味道,镬气十足之余,真真正正做到外脆内软。。。 🔘 春风得意脆皮肠| 原价$68评分: 🌕🌕🌕🌕🌗评语: 豉油、麻酱、甜酱都系另上的,可以根据自己口味而作出调味。小编系落酱汁前先试一嚿,肠粉皮仲热,内𥚃春卷都明显系新鲜炸起再即刻制作拎去俾客人享用,大家要知道咁样做唔难,但厨师需要好多时间逐次去烹调。春卷足料,肠粉皮薄而不烂,而小编认得落豉油调味已经足够。。。🔘 合桃叉烧酥 | 原价$55评分: 🌕🌕🌕🌕🌑评语: 叉烧酥非常松化,咬落口,成个叉烧酥已经系口中溶化一样,内层叉烧肥瘦各半,集味道同口感于一身,绝对有惊喜。。。🔘 蜂巢海鲜芋角| 原价$55评分: 🌕🌕🌕🌕
🔘 XO酱炒萝卜糕 | 原价$95
🔘 春风得意脆皮肠| 原价$68
评分: 🌕🌕🌕🌕🌗
🔘 合桃叉烧酥 | 原价$55
🔘 蜂巢海鲜芋角| 原价$55
评分: 🌕🌕🌕🌕🌕
评语: 而家系坊间比较少见芋角嘅出现,尤其系好食嘅芋角。小编对芋角嘅印象好似已经系细细个同屋企人去饮茶嘅旧式酒楼。逸东轩呢个芋角真系食得出好味之余,仲有果份怀旧嘅味道。内𥚃嘅海鲜蓉芋泥好软滑,咸甜适中,成个芋角咬落好脆口😭真系好好食。
🔘 酥皮叉烧焗餐包 | 原价$55
评分: 🌕🌕🌕🌕🌑
评语: 由于我真系好饱,所以只食到半个,但就因为咁,我用餐刀切开餐包时果下松脆嘅声音真系听得出嚟!餐包内𥚃真系好松软,每一啖都系叉烧!
🔘 笋尖鲜虾饺 | 原价$68
评分: 🌕🌕🌕🌕🌑
评语: 虾饺皮好薄,但夹落唔散。内𥚃虾肉鲜嫩咬落啖啖都系虾,非常足料之余,仲有一阵清新嘅笋味。沾啲豆瓣酱一齐食味道更佳。
🔘 带子蒸烧卖 | 原价$65
评分: 🌕🌕🌕🌗🌑
评语: 烧卖面头有一块薄薄嘅带子,咬落口感不错而带有一阵微甜。虾肉同猪肉各半,非常足料。
🔘 脆皮素鹅 | 原价$118
评分: 🌕🌕🌕🌕🌗
评语: 有别于外间嘅素鹅,逸东轩的素鹅外面有一层脆皮,估计素鹅完成第一步骤成形后,厨师再将素鹅涂上粉浆,落镬炸一段短时间再上碟。而素鹅做到色香味俱全,口感丰富,炸完都不油腻👍🏼
🔘 金沙脆豆腐 | 原价$118
评分: 🌕🌕🌕🌕🌕
评语: 豆腐滑到不能相信,放落口已经好似溶化咁🤤豆腐外层用脆浆炸成,薄薄一片真系厨师功架嘅表现。面头轻轻加左啲椒盐已经好好食!
🔘 原个马拉糕 | 原价$58
评分: 🌕🌕🌕🌗🌑
评语: 马拉糕大大个,好有传统风味。入口香绵顺滑,又唔会过重甜味。
🔻记得打去book位先
🔻米芝莲星级食府一星推介