2023-11-30 47 浏览
家全七福酒家系福临门前主理人 - 七哥开嘅高级粤菜!湾仔分店更荣获米芝莲一星,质素绝对有保证,如果想食高级中菜,呢间真系值得嚟❤️✨蜜汁烧鳝$420外皮烧得香脆,鳝肉厚肉,用咗日式嘅做法去整中式嘅鳝,非常惹味~✨烧云腿鸽甫(例)$380鸽甫即系乳鸽去骨切片,平时食乳鸽觉得最烦系要论骨,呢度就已经起晒片,劲方便😳呢啲功夫菜真系买少见少,碟边放住薄切嘅云腿,个皮脆身,增添口感,而味道好突出,榄仁味浓,仲要唔dry唔韧,应该系我食过最好食嘅云腿🦵🏼✨蟹粉大良炒鲜奶(例)$420🦀正值蟹粉季节,一定唔少得食大闸蟹嘅𩠌菜!蟹粉甘甜,配搭味道唔算浓郁嘅炒鲜奶,咁就好夹,重点系炒到软绵绵,一啲都唔容易,要好有耐性,而且份量比想像中多~✨酿焗鲜蟹盖$250揭开面包糠焗烤嘅外皮之后,清晰可见一丝丝蟹肉,另外加上大量炒到香甜嘅洋葱丝同干葱,唔单止可以提鲜,仲增添口感~~🦀✨海鲜酸辣羮(碗)$240呢个酸辣汤好足料,调味啱啱好,同埋饮完成碗都唔会好滞💕✨竹笙鼎湖上素$260正正常常,冇乜特别甜品有合桃露同怀酱芝麻卷,菲林芝麻卷系细个推车仔年代最钟意嘅点心,而家真系买少见少!!✍🏻后记作为高级中菜嚟讲,店员嘅服

✨蜜汁烧鳝$420

✨烧云腿鸽甫(例)$380

✨蟹粉大良炒鲜奶(例)$420

✨酿焗鲜蟹盖$250

✨海鲜酸辣羮(碗)$240
呢个酸辣汤好足料,调味啱啱好,同埋饮完成碗都唔会好滞💕

✨竹笙鼎湖上素$260
正正常常,冇乜特别

✍🏻后记
作为高级中菜嚟讲,店员嘅服务质素一定有返咁上下,同埋上菜速度店员真系会因应我哋食嘢嘅速度,确保每一碟菜都系热辣辣,唔会冻咗,好贴心❤️另外呢度作为庆祝生日嘅地方都一流,因为有六间包厢~~