2023-09-11
#pb食在中环 #pbfinedining系列🍽️ 米芝莲三星意大利菜 - 中环8½ Otto e Mezzo BOMBANA🇮🇹又到Fine Dining介绍啦❤️ 今年嘅周年纪念男朋友book左呢间我想去好耐好耐嘅米芝莲三星意大利菜🥰 呢间位于中环历山大厦嘅意大利餐厅系2010年开幕 开业11个月就拎到米芝莲二星 然后由2012年开始就摘下米芝莲三星 一直到依家😍 佢系香港唯一一间意大利餐厅拎到米芝莲三星 所以真系好高期望🤪 一去到会系Bar Area 之后就系餐厅部分 店内装修以玻璃、啡色、白色为主 对住文华东方酒店👍🏻.晚市佢有一个Degustation 8 1/2 Menu(5-courses Menu)价钱$2450一位🥰 相比起之前去Caprice食($2488 / $3588一位)佢相对平少少👍🏻 另外佢亦可以散叫 Appetizers价钱$420-$540不等 而Main价钱$400-$2280不等🤪✨Starter✨🔹Hokkaido Scallop with Cauliflower🐚用左北海道带子 几厚肉 味道几鲜甜😋 简单配上椰菜花酱、少少鱼子酱带出带子嘅甜味👍🏻🔹
✨Starter✨
🔹Truffle Turnip Lobster Salad🦞
推介❤️ 既然系松露季 冇理由唔叫番道松露有关嘅菜啦🤪 呢款前菜用左新鲜龙虾肉 中间配上大头菜 最高放上成片黑松露😋 龙虾肉好新鲜 好爽口 味道估唔到会同黑松露咁夹😍 龙虾嘅鲜味同黑松露嘅香味食落融为一体 好特别👍🏻 食嘅时候记得点埋旁边嘅黑松露酱 / 加多片小嘅黑松露食🥰
🔹Confit Abalone Carpaccio🐚
将鲍鱼薄切 然后油封👍🏻 食落味道唔算好突出🤪 佢用左Osietra caviar 属第2等级嘅鱼子酱 好重咸香味😍
✨Main✨
🔹Trenette🍝
推介❤️ 用左北海道海胆 加上浓缩嘅海鲜汁 煮成嘅意粉😍 一放入口已经食到满满嘅海鲜鲜味 味道好浓郁😋 再加埋海胆食 真系好正👍🏻
🔹M9 Sirloin & Beef Cheek🐮
推介❤️ 店员建议我地食3成熟👍🏻 一望到咁粉嫩嘅肉质已经心心眼😍 食落牛味唔算好浓 但有少少肥膏 所以油香好丰富 而且肉质好嫩😋 另外最推介就系一粒粒嘅牛面颊肉 牛味超浓 而且肉质好淋🥰
✨Dessert✨
🔹Cherries🍒
推介❤️ 临上碟先加上去左核嘅车厘子 味道好甜😋 最惊喜系开心果gelato 系食过最浓嘅开心果味 而且中间有开心果碎 超级正😍
🔹Limoncello Soufflé🍋
推介❤️ 梳乎厘好大个 好松软 食落好似一阵风咁👍🏻 佢另外仲配埋柑橘果肉、柠檬gelato 味道微酸 系一个好refreshing嘅甜品😋
🔹Petit Four🧁
佢嘅Petit Four系一架甜品车 有8款选择😍 我地试左开心果饼干、Hazelnut Puff、Lemon Cake、Hazelnut and Banana Cake😋 整体味道较甜 一定配埋咖啡 / 茶食🤪
整体✨ 呢间中环意大利菜系唯一一间米芝莲三星嘅意大利菜 一直被公认为全球最好嘅意大利餐厅之一🥰 佢位于中环历山大厦入面 一部分系Bar 而餐厅部分就望住文华东方酒店👍🏻 食物质素好高 虽然摆盘唔算好出色 但味道、用料绝对高质❤️
8½ Otto e Mezzo BOMBANA (中环)
中环遮打道16-20号历山大厦2楼202号舖