2022-08-28
龙景轩位于四季酒店嘅四楼,由𝟐𝟎𝟎𝟗年直到𝟐𝟎𝟐𝟐年一直获得米芝莲三星评级,全球首家连续十四年荣获米芝莲三星嘅粤菜厅。我哋已经预早一个月订枱,但都只系订到两点嘅时段,所以如果想坐海景嘅位置需要预早更多时间去𝐁𝐨𝐨𝐤。餐厅环境舒服阔落,可以一览维港海景,服务方面唔洗多讲都知好好,入座时安排咗我哋坐卡位,而今次我哋只有两个人,所以𝐒𝐭𝐚𝐟𝐟同我哋讲点心可以按人头逐件点,咁样就可以试多几款喇😋🔝前菜 - 茄子鲜冬菇前菜同最后甜品都系送嘅,前菜味道酸酸甜甜都几开胃。🔝香芋带子鸡粒酥 $𝟑𝟑@𝟏外层酥脆一啲油腻感都无,咬开中间有软绵嘅芋蓉。🔝虾籽星斑饺 $𝟕𝟖@𝟏呢件点心比较失望,虽然有好大嚿嘅星斑系里面,但味道好一般,食落无咩味道,而且口感实净。🔝香茜马蹄龙虾饺 $𝟒𝟗@𝟏龙虾饺十分足料,龙虾肉质扎实,食落有小小马蹄碎,口感丰富。🔝原只鲍鱼鸡粒酥 $𝟖𝟐@𝟏上枱新鲜热辣辣,原只鲍鱼炆得好入味,面层仲铺满一层鲍汁,切开内里有满满嘅鸡粒再配合入口即化嘅酥皮挞,必点之选🌟🔝崧子叉烧菠萝包 $𝟑𝟑@𝟏菠萝包皮好松脆,咬开满满叉烧馅料,再配合粒粒嘅崧子仁令口感更丰富,必点之选🌟🔝虾多士 $𝟐𝟖𝟎@𝟏虾胶
🔝前菜 - 茄子鲜冬菇
前菜同最后甜品都系送嘅,前菜味道酸酸甜甜都几开胃。
🔝香芋带子鸡粒酥 $𝟑𝟑@𝟏
外层酥脆一啲油腻感都无,咬开中间有软绵嘅芋蓉。
🔝虾籽星斑饺 $𝟕𝟖@𝟏
🔝香茜马蹄龙虾饺 $𝟒𝟗@𝟏
龙虾饺十分足料,龙虾肉质扎实,食落有小小马蹄碎,口感丰富。
🔝原只鲍鱼鸡粒酥 $𝟖𝟐@𝟏
🔝崧子叉烧菠萝包 $𝟑𝟑@𝟏
🔝虾多士 $𝟐𝟖𝟎@𝟏
虾胶馅料做得好出色,炸至金黄酥脆,但可惜底层块多士劲油,扣分之处系吸油方面做得不足。
🔝炸酿黑松露蟹盖 $𝟒𝟐𝟎@𝟏
本来打算叫炸酿鲜蟹盖,但职员建议我哋试吓炸酿黑松露蟹盖,我觉得无咩特别,建议叫返原味嘅蟹盖好了。
🔝蟹盖外层炸至金黄酥脆,内里蟹肉散发浓浓嘅黑松露味
🔝甜品 - 红豆酥同桂花糕
🔝每台都会提供豆瓣酱、素XO酱、辣椒豉油。