2024-12-26
店名: 一家地址: 筲箕湾筲箕湾道393号形荟地下G04号舖筲箕湾站A2出口,行4分钟环境: 4.5/5价钱: 4.5/5味道: 5/5筲箕湾形荟有一间米芝莲中菜馆,一直都想试,今次同朋友经过,决定试下😝佢地长期人气旺盛,大家记得book位🙈蟹皇玉带拌锅巴❤️❤️❤️❤️❤️$148锅巴十分松脆,咬落口感十足,面头加上满满嘅蟹皇玉带,鲜味之余,外加上一份层次感🤩一家葱油白切鸡❤️❤️❤️❤️❤️$138呢个系米芝连之选,上枱有满满嘅葱花,件作为爱葱人士大喜❤️白切鸡超嫩滑,皮薄肉嫩,肉质细腻,完全唔会太过油腻,就连葱花都十分新鲜🥰小笼包(4件)❤️❤️❤️❤️❤️$58每粒小笼包个皮都几薄&通透,睇到少少内里嘅肉馅&汤汁🤩加啲醋同埋姜丝,啖啖入口都感觉被鲜肉高汤包裹住,综合嚟讲好感,美美细腻😍麻辣香炸凤尾鱼❤️❤️❤️❤️❤️$78不论啱啱放喺枱面还是系放耐咗,仍然都可以保留凤尾鱼嘅酥脆油香口感🤤味道带点微辣,侧边有两个半粒青柠,加入青柠汁之后多咗一种fresh嘅感觉,一啲都唔单调!不愧系米芝莲菜色!😋炸芝麻团(5只)❤️❤️❤️❤️❤️$48新鲜热辣辣炸起,每粒芝麻都铺满咗黑白芝麻粒,一摆上枱就好香嘅芝麻香味👍🏻咬落去嘅时候外脆内软糯
地址: 筲箕湾筲箕湾道393号形荟地下G04号舖
一家葱油白切鸡❤️❤️❤️❤️❤️
小笼包(4件)❤️❤️❤️❤️❤️
麻辣香炸凤尾鱼❤️❤️❤️❤️❤️
炸芝麻团(5只)❤️❤️❤️❤️❤️
新鲜热辣辣炸起,每粒芝麻都铺满咗黑白芝麻粒,一摆上枱就好香嘅芝麻香味👍🏻咬落去嘅时候外脆内软糯,包住香浓嘅黑芝麻糊内馅,一次过品尝到唔同嘅层次口感,非常足料!😝
滋润养生茶❤️❤️❤️❤️❤️
店家用左杞子、龙眼、苹果等材料去煲,喺寒冬之下一淡落去暖笠笠,饮落去又有红枣杞子嘅自然甘甜,润喉暖胃。听闻呢杯系期间限定,定期都会因应时节口味等有唔同嘅嘢饮。🤩
扭拧妹头❤️❤️❤️❤️❤️
有柑桔伯爵茶、杂莓、柠蜜爆珠,饮落十分清新,唔会过甜,加入柠蜜爆珠就更有口感😆
茶芥
$8/位