2024-07-01 2017 浏览
同老公既生日饭。每年老公生日都会拣间星级餐厅同佢庆祝,今年真系失·望·至·极。无论食物、服务、气氛环境,都只可以说系一间好普通既餐厅,性价比极低!我可能评价系有点严苛,但收得尼个价钱,比d 咁既服务同食物我,sor我唔系咁有钱,可以当落楼下茶记咁既宽容程度/标准去比评价。首先,服务方面。人手似乎不足,所以上菜时,虽然有讲下菜式既特色,但系急口令背稿式咁,唔系有心同你交流。一开始问我地有咩唔食,已经同佢地讲左老公唔食Wasabi, 到上菜时,都系比左粒Wasabi 我老公,咁算啦,侍应都有讲唔好意思,同主动换过道菜….. 但话无扣分就假的!气氛环境方面,餐厅dress code 系smart causal , 好多男士都系T恤牛仔裤波鞋,系真系落楼下食茶记个种。我理解有人会喜欢较causal 咁食饭,不过如果想追求仪式感既,尼度就唔会比到尼种感觉你,搞到我只系著左条连身长裙都觉得自己overdress 左。另外,真系最令我接受唔到既系,餐厅系有个少少既露台仔,主要系比人食烟🚬既。成餐饭有2 位佳丽钟意食烟多个食饭。咁岩我地坐个张枱都近出入露台度门,一开门就攻晒d 热气入来,然后,佢地又咁

另外,真系最令我接受唔到既系,餐厅系有个少少既露台仔,主要系比人食烟🚬既。成餐饭有2 位佳丽钟意食烟多个食饭。咁岩我地坐个张枱都近出入露台度门,一开门就攻晒d 热气入来,然后,佢地又咁岩企正系我地餐桌后既位置享受吸烟既乐趣。但可惜我就唔享受喇!我就营住飘左d 烟味入黎,同埋我觉得成件事真系降格左好多,我宜家系去左d 地铺bar 定咩? 究竟尼间餐厅个定位系咩?Fine dining 系真系咁既咩?二星米芝莲就系咁?

再黎讲下野食啦!

成餐饭我觉得最好食就系尼个包!

不过不失

右上角既鱼汤都几鲜味。

OK

关东煮萝卜D fd

老公话尼个鱼OK

声称4成熟既pigeon, 中间d肉还算嫰,但我切落去食最侧边旧肉时,系明显系overcook 地鞋。

哎,真系唔识讲尼个甜品!唔识欣赏真系。

继面包之后,第二好食既野成餐饭。

总括而言,如果大把钱洗唔晒,去fine dining 当去茶记/大排档咁去既,咁试下都无妨既。但如果系谂住庆祝节日,想有特别体验同对食物环境有要求既,就真系警世,千祈唔好去。因为唔单止钱花了,仲换来一肚气,同破坏左本来值得纪念既日子。哎…真系好·失·望!

我觉得同样价钱,之前食过两次Robuchon, 服务食物都好到位,系真系成个体验都好好。更加觉得尼餐食得好唔抵。