2022-08-15 2080 浏览
呢间米芝连推介餐厅我储咗好耐,难得今晚阿仔同老公嚟观塘陪我食饭,一于就的起心肝去食印尼餐。餐厅个位置非常之唔就脚,仲要行上一条长命斜路,如果唔系特登要来,一般人应该都唔会拣喺呢度食饭。呢间餐厅细细间,嚟呢度食嘢嘅人似乎都系系熟客。佢哋嘅餐牌非常之简单,系𠮶种一啲都唔花巧,实实在在煮俾你食嘅餐厅。因为老公同阿仔都唔熟悉印尼餐,所以就由我揸fit。嚟得试餐嘅,就谂住嗌多几样,食唔晒最多就打包攞返屋企。首先要咗半打沙爹,鸡、牛、羊,每样两支。呢度嘅沙嗲仲有猪肉的,不过印尼系回教国家,基本上唔会有猪肉沙嗲。啲沙爹味道唔错,唯一唔系咁满意的就系佢嘅沙嗲酱系预先捞喺上边的,唔似其他餐厅会另外上沙嗲酱,俾人客自己沾嚟食。主食要咗印尼炒面同印尼黄锦饭。坦白讲,个黄锦饭味道系可以的,但系比起印尼炒面就逊色好多。呢个印尼炒面真系超超超好食,我已经好耐冇食到咁好味,炒得咁香嘅Mee Goreng 喇!另外一个我想念的就系梭多鸡汤。呢度嘅梭多鸡汤同我心目中嘅都有几大出入。虽然都叫做足料,但系俾我嘅感觉系佢多汁而唔系一个真正嘅汤,所以有少少失望。既然食得印尼菜,咁就一定要试佢嘅加多加多。唔知道喺唔喺今晚嗌嘅𩠌太

沙爹

印尼黄锦饭
印尼炒面

梭多鸡汤

既然食得印尼菜,咁就一定要试佢嘅加多加多。唔知道喺唔喺今晚嗌嘅𩠌太过相似,所以食落味道都似乎系大同小异。个人嚟讲,我会觉得个花生酱唔够浓郁,事实上佢系偏稀,唔系我钟意嘅一种酱汁。要赞嘅系啲虾片,非常有虾味,系典型嘅印尼虾片。

加多加多

食到呢度,听到隔篱枱嗌蕉叶烧鱼,于是我哋又都要咗一个。上抬嘅时候就知道又系一碟同我心目中嘅烧鱼有段距离嘅一碟𩠌。首先,佢并冇真正烧鱼𠮶种焦香味,而且呢条鱼骨头多,食落唔系咁方便,总体上打咗折扣,我个人唔会recommend 尼碟𩠌。

蕉叶烧鱼

饮品方面我嗌咗一杯珍多冰,都系𠮶句,啲chendol 可以做得更好。阿仔就要咗一个榴梿亚塔子冰。亚塔子喺香港不常见,都算系比较特别的食物,加埋榴梿,如果喜欢呢个味道的人应该会对呢杯饮品满意。

珍多冰
榴连亚答子冰

总结今餐的经验,我觉得呢间餐厅叫做尚可以,但系未到值得米芝莲推介嘅程度。今晚我觉得唯一真正好味嘅就系个印尼炒面,净系呢个面就值得我再次光顾做个回头客。
2022-05-25
沙爹