2021-12-22
放假与朋友饮茶🫖,佢带我嚟呢间潮洲酒家,餐厅都几大,空间感足,店员安排我哋坐卡位,坐得好舒服,而且倾计方便呀嘛😙。见到啲员工与顾客都好熟略,应该好多都系熟客。睇吓点心纸先,虽然系米芝莲推介,但价钱合理。我都好似好耐冇食潮州点心,点咗这几款:🥧家乡糯米卷$40糯米卷系潮洲人日常饮茶喜爱嘅点心,一口咬落去,口感软、糯、鲜香,味美爽口。🥧煎潮州笋粿$40粿皮煎得很香,馅料内有竹笋、猪肉、香菇、虾米,很鲜味的材料,食前沾上浙醋,加添美味。 🥧潮州炸油角$45油粿炸得金黄好靓✨,以番薯🍠及糯米粉制成嘅外皮,包住已炒香嘅花生碎🥜,芝麻、黄糖等,口感烟韧,馅料丰富饱满,做得非常之好。😋🐦卤水鹅肉及鹅肾$155皮薄肉嫩的狮头鹅肉,卤得清香淡雅,不油腻,不霸道,鹅肾则十分爽口脆。老火煲例汤$60 x 2今日系虫草花煲鸡🐥,十分足料,好清甜滋润,啱晒而家秋冬嘅天气。这里嘅员工勤快有礼,这餐中午茶,我哋两间都好满意,会再来。
见到啲员工与顾客都好熟略,应该好多都系熟客。
睇吓点心纸先,虽然系米芝莲推介,但价钱合理。
我都好似好耐冇食潮州点心,点咗这几款:
🥧家乡糯米卷$40
🥧煎潮州笋粿$40
🥧潮州炸油角$45
🐦卤水鹅肉及鹅肾$155
老火煲例汤$60 x 2
这里嘅员工勤快有礼,这餐中午茶,我哋两间都好满意,会再来。