2022-09-26
今日朋友带我去上环食川菜,名叫「井巷子」。餐厅门口装修清雅,去到先知原来系连续三年得到米芝莲推介嘅餐厅。食完觉得CP值比起夺星嘅餐厅更加高。餐厅逢星期六日都有二人套餐,套餐包括free flow 嘅餐酒,三款餐酒嘅价钱都不同,今次拣咗 G.H. Mumm Grand Cordon NV 香槟。据我所知支酒出面超市卖大概$400,酒量好嘅真系值回票价。头盘:西班牙向日葵甘栗豚叉烧只猪原来好唔简单,佢哋主要食向日葵,栗子及橡果,比普通猪的不饱和脂肪酸含量高出很多,而不饱和脂肪酸能对健康大有裨益。叉烧肥瘦适中,肉质幼嫩,而且外层酱汁好清甜,食落好开胃。井巷子片皮鸭首先面皮够薄,质感实净,酱汁甜中带鲜味。片皮鸭外层松脆,肉质细嫩。大厨包得好好,配料和酱汁嘅比例一流,整件放落口食,超好味。头盘 (任拣四款,重点系无限添加):夫妻肺片(牛展 牛舌 牛肚)麻辣味做得好平均,唔会话得个辣字,三款牛嘅部位都腌得好入味,而且唔靭,够腍。怪味酱口水鹅矍味道一啲都唔怪,只可以话味道好丰富,辣得好有层次。而且每件鹅翼都起咗骨,唔钟意吮骨嘅啱晒。脆皮茅台乳鵨 乳鸽都几大只,外层松脆,肉质幼嫩,而且有着茅台酒味,
头盘:
西班牙向日葵甘栗豚叉烧
只猪原来好唔简单,佢哋主要食向日葵,栗子及橡果,比普通猪的
井巷子片皮鸭
头盘 (任拣四款,重点系无限添加):
夫妻肺片(牛展 牛舌 牛肚)
怪味酱口水鹅矍
脆皮茅台乳鵨
乳鸽都几大只,外层松脆,肉质幼嫩,而且有着茅台酒味,绝对唔需要点任何酱汁,已经好够味道。
炸排骨(西班牙向日葵甘栗豚)
之前食完头盘叉烧真系唔够喉,所以试埋佢嘅炸排骨。首先个脆浆做得好高质,松脆但唔油腻,能锁住肉汁,真系食唔停口。
主菜:
皱皮椒酸菜煮英国深海鲈鱼
鲈鱼好似豆腐咁滑溜,酸菜汤好creamy浓郁,而且带有鱼鲜味,可能跟重鱼油嘅鲈鱼有关,有别于其他餐厅,第一次将啲酸菜汤饮晒,依度菜真系必食。
腰果辣子鹌鹑脾
脆浆吸收左腰果辣子嘅味道,所以好入味,鹌鹑肉非常鲜味,肉质幼嫩,中间还带点粉红,火候控制得相当好。据我所知鹌鹑营养价值好丰富,还有动物人参之称。之前饮过佢用鹌鹑煲嘅汤,但估唔到炸鹌鹑系咁好味。
主食 :
剁椒花胶捞饭
炒饭之上铺满一条条厚厚嘅花胶,用料十足,捞埋剁椒一齐食,估唔到带出花胶嘅鲜味。
酸菜海参龙虾球手工面
龙虾够新鲜,海参滑溜又爽口,手工面粗幼适中,而且细滑,配埋个酸菜汤,虽然已经食到好饱,但系都好想食晒佢。
甜品:
松子花生土红糖冰粉,配有黑糖浆、风干咗嘅杞子,味道清甜可口,食完十分满足。