2021-10-06 452 浏览
服务公司多年嘅同事准备离职,老板吹鸡搞个farewell dinner,仲推介我哋去呢间米芝莲推荐嘅井巷子,我哋几个贫民窟长大嘅九龙人,就跟住老板嚟见识吓。入面嘅装潢都甚有气派,而呢度每道菜个名都几特别,用嘅食材都大有来头。平时食川菜比较多用嘅都系花椒做麻辣菜式,而呢个藤椒酱香鸡就用上绿色嘅藤椒酱,藤椒具有花椒所没有的独特香味,麻味则较花椒柔和,鸡肉用上鸡髀肉切柳条,作为前菜非常开胃。第二道菜名为诺邓盐向日葵甘栗豚烧腩仔,原来「诺邓」系位于云南大理白族自治州云龙县深山里,系一个有上千年历史的白族村寨。诺邓村民长期以煮盐为生,造就了名扬海外的诺邓盐。而烧腩仔特别严选诺邓盐,再加上系用甘栗喂饲嘅豚肉制作,咸度、肥瘦适中,入口特别甘香,令人回味。平时坊间食到嘅片皮鸭通常都系夹配青瓜同京葱,而井巷子片皮鸭就相当有特色,特别配上金奇异果和哈蜜瓜,鲜果微酸之中带点甜,配合片皮鸭嘅油香,别有一番风味。店员仲会提供一份介绍片皮鸭嘅小册子,介绍佢哋嘅建议食法,所以就算见到唔同嘅食材都可以不慌不忙咁做出靓靓嘅片皮鸭卷,唔会手忙脚乱。用蕃茄喺中式汤水入面做主角比较少见,呢个蕃茄蛋花花胶汤感觉有啲似蕃茄炒蛋嘅

藤椒酱香鸡
诺邓盐向日葵甘栗豚烧腩仔
井巷子片皮鸭
用蕃茄喺中式汤水入面做主角比较少见,呢个蕃茄蛋花花胶汤感觉有啲似蕃茄炒蛋嘅味道,加入咗真材实料嘅花胶丝,整个感觉提升不少。
番茄蛋花花胶汤
炝炒青城腊肉菜花中嘅所谓「炝炒」就系用热油将花椒、干辣椒、蒜片的味道炝出来,然后再放蔬菜入油后将麻辣鲜香渗透入蔬菜内,所以咸肉同椰菜花都充满淡淡嘅麻辣油香。
炝炒青城腊肉菜花

开头都俾呢个重庆水煮牛肉牛脷嘅卖相吓亲,以为会辣得喷火,但其实只系小辣嘅效果,入面嘅牛肉同牛脷相当多,我轻轻一捞起已经充满着牛肉同牛脷。个人认为牛脷比牛肉嘅口感更丰富,厚厚嘅牛脷煮得够腍身,而且更加入味,味道绝对令人试完想再试。
重庆水煮牛肉牛脷
期间仲试咗佢哋自家制嘅竹蔗马蹄甘荀粟米须水,饮落够晒滋润又唔会太甜,食完辣之后饮番杯就最适合不过。
竹蔗马蹄甘笋粟米须水
龙虾球麻婆豆腐伴炸馒头配搭新颖,平凡嘅麻婆豆腐加入龙虾球之后令口感更丰富,我更加冇谂过炸馒头除咗点炼奶之外,仲可以蘸点麻婆豆腐嘅酱汁,味道令人惊喜。
龙虾球麻婆豆腐伴炸馒头
甜品鲜杂果土红糖冰粉亦令我对冰粉有一个全新概念,平时食冰粉大概只有红糖水作底,已经予人冰凉解辣嘅感觉,而佢嘅冰粉加入咗鲜果同松子仁,选用嘅亦都系属于热带嘅水果,就更加有透心凉嘅感觉。
鲜杂果土红糖冰粉
时令水果系北海道蜜瓜同香印提子,为呢一餐晚餐画上完美句号。
时令水果
藤椒酱香鸡