2018-07-05 113 浏览
登龙街食店林立, 今晚早早来到, 拣咗间新新哋嘅拉面. 之前行过, 见成日排长龙, 今次有位即刻入去一试. 墙下大MENU用日文写, 好Sharp, 好抢眼!另一面墙, 有北海道本店相片. 装潢简洁. ORDER纸前有中文, 后有英文日文.最多人拣, 最出名嘅<<酱油拉面>>一上枱已经闻到好香, 而个汤睇起上来亦比较浓. 未食面, 当然要先试一啖汤: 当然系日式嘅浓郁,  好有层次, 唔系只得咸味!  点咗半份,得一块叉烧, 但好大块, 带有油花, 很软嫩, 好食! 拉面本身偏中细, 算系卷曲而挂汤, 口感亦唔错. 加咗$15, 仲有3只饺子同罐装汽水. 饺子香脆可口, 落返少少醋, 食落juicy又唔油腻. 另一碗叫咗<<灸烧五花叉烧拉面>>价钱贵D份量都多好多,  汤嘅颜色更浓. 三大块五花腩, 炙烧过果然更好味. 拉面本身亦系卷曲而挂汤, 食完好有满足感. 听到另一枱两位太太叫咗个蕨饼甜品好似好好食. 我哋又加咗$10, 叫返个<<抺茶蕨饼>>细细粒, 烟烟韧韧, 凉浸浸! 抵呀!
登龙街食店林立, 今晚早早来到, 拣咗间新新哋嘅拉面.
之前行过, 见成日排长龙, 今次有位即刻入去一试.

墙下大MENU用日文写, 好Sharp, 好抢眼!

另一面墙, 有北海道本店相片. 装潢简洁.

ORDER纸前有中文, 后有英文日文.

最多人拣, 最出名嘅<<酱油拉面>>
酱油拉面(半份)

一上枱已经闻到好香, 而个汤睇起上来亦比较浓.

拉面本身偏中细, 算系卷曲而挂汤, 口感亦唔错.

另一碗叫咗<<灸烧五花叉烧拉面>>
灸烧五花叉烧拉面
价钱贵D份量都多好多,  汤嘅颜色更浓.
 三大块五花腩, 炙烧过果然更好味.

拉面本身亦系卷曲而挂汤, 食完好有满足感.

听到另一枱两位太太叫咗个蕨饼甜品好似好好食.
我哋又加咗$10, 叫返个<<抺茶蕨饼>>
细细粒, 烟烟韧韧, 凉浸浸! 抵呀!
2018-07-03
酱油拉面(半份)
灸烧五花叉烧拉面