2024-02-19
首先, 好简单咁讲一句, 今次预订夜上海食晚餐系被米芝莲一星的殊荣而吸引。事前2星期左右啦, 打电话轻松就预订到. 用餐当日系初4, 农历新年期间, 夜上海除了新年的2人及4人套餐以外仲有a la carte menu。 点菜时候都参考米芝莲的推介 : "除了花雕醉鸡、清炒河虾仁、蟹粉酿蟹盖等必吃菜式,蒜泥白肉也值得品尝:薄切五花肉味道香浓,口感爽嫩,蒜泥和酱油味道得宜,非常惹味。" 于是, 一对小情侣的我地点左6样菜, 份量都吾差, 两人系完够饱。一开始坐低, 侍应就放低左一小碟炸菜, 味道小小辣, 爽口得泥又有浓浓炸菜。如果你平时系爱食炸菜的朋友, 你一定会好爱。另外,枱上面有一小樽自家制xo 酱。个酱系好好食到可以净食酱,佢吾辣,食得出师傅用左好多虾干贝金华火腿,果种咸香真系一试难忘。我自已都忍吾到口, 净食酱都食左一小碟。之后等一阵, 饮两淡茶就开始上菜. 这家餐厅有个小小问题, 就系上菜太快,会不停打断你食野. 例如你仲食紧岩岩上菜既爆虾, 突然又上小笼包,咁你一定要停, 转食左小笼包先. 所以成晚系有小小似玩over cook咁. 1. 醉鸡 - 摆碟都几靓, 鸡一件搭上
1. 醉鸡 - 摆碟都几靓, 鸡一件搭上一件, 望落好似一件饺子. 鸡的肉好嫩, 真正的鸡有鸡味. 但系如果你系钟意醉鸡有浓浓酒味, 这个会不合你胃口.
5. 嫩鸡煨面 - 正常水准,冇咩特别
6. 小笼包 - 真系好普通,食完就算,完全吾会想再叫。