2023-09-26
最近得知一个饮食界嘅好消息,就系有高级粤菜食府开业喇,讲紧系位于铜锣湾既「棽粤」(The Summit),谐音为「心悦」,当中其中一个好吸引嘅卖点就系汇聚咗米芝莲星级厨师,即刻令人感觉对其食物更有信心保证,赢在起跑线~另外,就系餐厅仲要居高临下,可以透过落地玻璃饱览270度既维港美景,当日天公作美,蓝天白云,真系超级靓!从餐厅嘅装潢摆设亦可以感觉到当中嘅不惜工本,散发住尊贵嘅氛围,据了解餐厅占地面积达12,000呎,亦有好几间贵宾房,私隐度亦十分高。个人认为餐厅既高空巨型露台茶座,亦系甚为罕见,值得打卡。食物方面先食到既系米芝莲一星秘制「蜜汁叉烧」,据悉叉烧系经师傅长时间腌制调味,再以炉火烧制,肉质松化,吃得出是一种久违嘅传统味道!「蜜汁烧鳝」卖相吸引,蜜味香浓。一系列既点心亦足见师傅既功力— 「荀尖鲜虾饺」、 「蟹皇蒸烧卖」、「鲜带子芋角」,最特别既系「鲜带子芋角」,火喉刚好,以外酥内软嘅芋角包住带子。「竹笙菜苗卷」听起来是简单普通嘅菜式,但系棽粤嘅出品都相当亮眼,当中嘅清爽多重口感亦见丰富。「炆牛肋腩煲」亦系师傅嘅用心之作,炆得相当入味,特别欣赏充满骨胶原既牛筋~招牌既「灯影煎堆」
招牌既「灯影煎堆」乃系必点之选,相当考验师傅嘅手工,除咗透过摆盘灯光突显当中通透感,有如明月一样,味道上亦薄脆通透、富烟靭感。「冷涮和牛卷」乃另一道玩未十足嘅甜品,神似急冻生牛肉卷,实质为士多啤梨雪糕,相当有趣。
初尝棽粤既午餐后,相信离「摘星」不远了~ 👍🏻