2021-07-20
好友生日,知道他对中菜川菜有情意结,特意订了位于上环井巷子米芝莲为他庆生!🥳🥳其实我都好想试下来芝莲餐厅🤭🤭位置方便,C出口两分钟就到!一进门口便见到佢哋自家品牌嘅中秋月饼😁餐厅有两层,格局古色古香,还有独立房间,传统的味道!服务五星酒店级数🥰店舖自家烧味烹烧,当然要一试啦😝店家自家制竹蔗茅根好清甜,夏天饮非常适合😉诺邓盐向日葵甘栗团烧腩仔~烧腩仔向日葵叶长大,比较少唔健康嘅油脂!特别香!外皮脆卜卜,咬落咯咯声,点上蜜糖芥别有风味😋😋井巷子片皮鸭算是他们的signature菜式,上菜意见佢哋嘅细心,用热锅热著饼皮,配菜除了一般嘅青瓜和大葱意外有蜜瓜和金奇异果,更加清新,片皮鸭皮下油脂非常香,加上配菜层次更加提升🤩🤩两款肉类下肚,饮返一碗蕃茄蛋花花胶汤🤩上水冰岛花胶,非常厚骨胶原十足配番茄蛋花,第一次食好有惊喜😊川菜系列炝炒青城腊肉菜花四川腊肉别有风味,咸鲜并重而且好有咬口,福建菜花,爽脆不油腻,食唔停口呀!😍😍重庆水煮牛肉牛脷,用上新鲜本地和牛,肉质嫩滑,牛味浓郁,牛脷厚切却淋软,很重口味嘅一道菜,而且辣度是比较辣的🤩🤩龙虾球麻婆豆腐伴炸馒头中西合璧嘅感觉,麻婆豆腐系传统嘅经典之作,用
餐厅有两层,格局古色古香,还有独立房间,传统的味道!
服务五星酒店级数🥰
店舖自家烧味烹烧,当然要一试啦😝
店家自家制竹蔗茅根好清甜,夏天饮非常适合😉
诺邓盐向日葵甘栗团烧腩仔~
烧腩仔向日葵叶长大,比较少唔健康嘅油脂!特别香!
外皮脆卜卜,咬落咯咯声,点上蜜糖芥别有风味😋😋
两款肉类下肚,饮返一碗蕃茄蛋花花胶汤🤩
川菜系列
炝炒青城腊肉菜花
龙虾球麻婆豆腐伴炸馒头
中西合璧嘅感觉,麻婆豆腐系传统嘅经典之作,用相本地龙虾新鲜食材,龙虾鲜味带入豆腐当中,点馒头就非常适合啦🥳🥳
米芝莲果然名不虚传!😜
头先食非常适合有埋水果红糖,不太甜反而解油解辣!😉👍
最后仲送咗水果畀我哋添🤭🤭
日本雷电蜜瓜和美国车厘子😬😬
甜到呢😍😍
薄荷味嘅大白兔糖系来自上海架😉
非常有特色嘅一间米芝莲餐厅!每一道菜色都非常好梦想高质食材上大厨巧手,确实实至名归😬