天天海南鸡饭 📍沙田沙田正街18号新城市广场三期 3楼329及363号舖📍铜锣湾京士顿街9号Fashion Walk地下H2号舖📍尖沙咀柯士甸道西1号ELEMENTS圆方水区1楼1050A号舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━𠮶日同屋企人行街见到呢间餐厅 发觉都好耐冇食过海南鸡 咁就入去试吓!餐厅收加一 同埋茶位10蚊一位 午市套餐会相对平啲 包埋鸡汤 溏心蛋同小菜试落觉得海南鸡又真系几出色🤩 其他就水平浮动━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍗 天天双拼饭套餐 $129 +10% (+$24转鸡髀) (图1-3)▶︎ 睇落无骨所以尚可接受 一边系天天海南鸡 一边系烧鸡 配有黑酱油 秘制辣姜蓉 同鸡油饭▶︎ 可能系因为我转咗所以海。南鸡肉质超级嫩滑 有少少咸味同鸡味 不过最钟意嘅系鸡皮 可以见到皮系晶莹剔透 几乎冇肥膏 皮嘅质感爽滑好似食紧啫喱 真系唔错👍🏻▶︎ 烧鸡调味就偏重少少 有鸡汁同酱油味 皮系有少少脆脆地嘅感觉 味道都几好😙 但系肉质就冇海南鸡咁嫩滑▶︎ 鸡油饭都出色!粒粒分明粒粒有鸡味 又唔会太油或者太咸🫶🏻好味指数:●●●●◐━━━━━━
天天海南鸡饭
📍沙田沙田正街18号新城市广场三期 3楼329及363号舖
📍铜锣湾京士顿街9号Fashion Walk地下H2号舖
试落觉得海南鸡又真系几出色🤩 其他就水平浮动
好味指数:●●●●◐

🥩 牛筋牛腩饭套餐 $99 +10%
▶︎ 上嚟系一个煲 以为几抵食 点知入面其实得三旧牛腩同两旧牛筋🫠 仲有一啲炸得酥脆嘅嘢
▶︎ 牛筋软嫩 系有少少咬口得嚟又软淋 但整体整体偏咸 唔配饭就太咸
▶︎ 牛腩就唔够入味亦都唔够淋 食𠮶阵牛味淡 汁又好似未炖到入去 有啲失望
好味指数:●●◐○○
牛筋牛腩饭套餐

🥪 黑松露墨鱼虾多士 $89 +10%
▶︎ 炸多士包住墨鱼浆 上面有虾 木鱼丝同椰菜丝 仲淋咗黑松露酱
▶︎ 多士好酥脆 不过都几油吓 入面嘅墨鱼浆似乎太薄所以冇乜存在感 另外有虾系面头 正常发挥 ▶︎ 黑松露酱似沙律酱多啲 味道唔浓 而木鱼丝同可以解少少腻 不过食多过一旧应该就会有啲漏
好味指数:●●●◐○
黑松露墨鱼虾多士

🥠 红豆酥 $39 +10%
▶︎ 卖相一眼难尽 见到炸得太过火 不过有啲位酥皮都系未分层 甚至咬到个底仲系痴埋一旧旧🤯
▶︎ 不过个馅调得OK 唔似系斋红豆 可能有啲枣味(?) 甜度适中👌🏻
▶︎ 虽然唔甜 但系因为太油所以都好容易觉得漏
好味指数:●●●○○
红豆酥

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到访日期:7月尾(午餐)
快乐指数😋: ⑦⓪/①⓪⓪
性价比: 🌕🌕🌗🌑🌑