2017-08-13
今日细妹生日,就请佢食返餐好嘅庆祝。 岩浪系出名多好野食嘅澳门逸园入面。 入到去就见到米芝莲个奖牌啦。 间餐厅有omakase 同单点可选,omakase食到嘅野单点系会无嘅。 不过由于细妹挑食嘅关系,我哋决定单点。 餐厅好专业,上菜会分冷热上,又会睇住你食嘅速度上菜。 小食拣咗呢款鳕鱼干,热辣辣脆卜卜,最啱餐前食。 刺身就拣咗个极上刺身盛, 有三文鱼,牡丹虾,带子,深海池鱼,吞拿鱼腩等。食既时候应该由浅色嘅鱼开始食到深色嘅鱼,件件都肥美可口,质素上佳。 我哋另外叫多咗份三文鱼, 纹理厚薄都系好靓。因为主食刺身,所以寿司就只系叫咗几件。 刺身靓就唔再讲,饭嘅比例都做得好好,刚好一口食到,而且饭无咩水气,温度适中,显出厨师功架。 来岩浪都应该要食天妇罗, 佢有好多好特别嘅天妇罗, 大家估下左下角黑色一团嘅系咩来? 系海胆来! 真系估佢唔到。 睇menu时见到有海胆拣,心谂海胆都可以制成天妇罗? 原来佢系用紫菜包住啲海胆,咬开就见到满满的金黄色,钟意食海胆嘅朋友真系要试下! 呢个系照烧牛肋骨肉,一上菜就香气扑鼻,令人食欲大开。 肉质方面好有牛味同嫩滑,酱汁方面都带少甜同好浓郁。呢个系寿喜烧
餐厅好专业,上菜会分冷热上,又会睇住你食嘅速度上菜。
小食拣咗呢款鳕鱼干,热辣辣脆卜卜,最啱餐前食。
我哋另外叫多咗份三文鱼, 纹理厚薄都系好靓。
呢个系寿喜烧,为咗满足我细妹而叫。个铜盘都几靓几有特色, 寿喜烧汤底都系我食过入面最正嘅,材料方面就无咩特别,都系普通嘢咁。
呢个清汤稻庭乌冬都好唔错。 系食完咁多浓味嘅食物,配返个清清哋嘅乌冬,都好暖胃。 个面煮得弹牙,汤底系咸味为主带清甜,都真系唔错。
呢个大蚬清汤真系无得弹,望落个样平平无奇,系啲蚬比较大只。 一饮落去先知咩事, 就系超级清甜! 饮得出唔系平时咁人工嘅甜味, 连平时唔钟意芫茜味道嘅我都觉得咁配无问题。 绝对建议大家要试!
最后来个甜品就完满结束今日嘅晚餐。