2016-06-07
唉,话时话宜家闲闲地系旺角,铜锣湾食串牛什都成30蚊,真系贵到离晒谱!今日老公话话听同事讲,有间米芝莲餐厅系食牛架噃,带埋我去,Yeah, Let's go!餐厅系油麻地站B2出口,上到地面过一条马路就到啦!店舖唔算大,装修好有六,七十年代既感觉,几有特色!我地叫左两个常餐,金牌咖哩薯仔三宝饭+咖哩牛筋牛肚饭:三宝饭𩠌菜包括牛腩牛肚牛脷。牛腩,牛脷各有三件,牛肚就较多,牛腩分三种,爽腩,崩沙腩,坑腩,唔知呢个系用咩腩呢?我个人最中意牛腩,牛腩十分嫩滑,一D都唔un,食完唔会摄住啲牙,肥瘦度适中,瘦肉部分比较多,亦十分爽口,难怪可以成为连续五年米之莲推介!而牛肚就爽口弹牙,牛脷属于厚切,厚度大概有0.5cm厚,鲜香爽口,肉质细腻,三宝都系佳品!至于咖哩,系巴基斯坦咖哩,起初以为东南亚地区既咖哩会好辣好呛喉,但原来好甜,似日本既甜咖哩咁,用啲咖哩用黎送饭一流!另外,我地唔够喉,叫左个奶油猪Share~奶油猪脆卜卜,新鲜热辣上枱,配合牛油同炼奶,甜甜地好开胃,而且价钱唔贵,大大个都止系$15咋!值得一赞系呢度既特饮,我地叫左常餐加$6有特饮,叫左"咸柠檬蜂蜜"同"蜂蜜姜汁薏米",咸柠檬蜂蜜,
餐厅系油麻地站B2出口,上到地面过一条马路就到啦!店舖唔算大,装修好有六,七十年代既感觉,几有特色! 我地叫左两个常餐,金牌咖哩薯仔三宝饭+咖哩牛筋牛肚饭:三宝饭𩠌菜包括牛腩牛肚牛脷。牛腩,牛脷各有三件,牛肚就较多,牛腩分三种,爽腩,崩沙腩,坑腩,唔知呢个系用咩腩呢?我个人最中意牛腩,牛腩十分嫩滑,一D都唔un,食完唔会摄住啲牙,肥瘦度适中,瘦肉部分比较多,亦十分爽口,难怪可以成为连续五年米之莲推介!而牛肚就爽口弹牙,牛脷属于厚切,厚度大概有0.5cm厚,鲜香爽口,肉质细腻,三宝都系佳品!至于咖哩,系巴基斯坦咖哩,起初以为东南亚地区既咖哩会好辣好呛喉,但原来好甜,似日本既甜咖哩咁,用啲咖哩用黎送饭一流! 另外,我地唔够喉,叫左个奶油猪Share~奶油猪脆卜卜,新鲜热辣上枱,配合牛油同炼奶,甜甜地好开胃,而且价钱唔贵,大大个都止系$15咋! 值得一赞系呢度既特饮,我地叫左常餐加$6有特饮,叫左"咸柠檬蜂蜜"同"蜂蜜姜汁薏米",咸柠檬蜂蜜,斋睇名就知道呢杯味道比较复杂,起初试第一啖时觉得好咸,但之后就感觉有d甜味系口中,味道好有属次感。蜂蜜姜汁薏米就好有新意,所谓姜汁唔系用姜汁加入饮品中,而系真系有姜粒架!杯野够晒甜tim,消暑一流! 米芝莲,竟然唔使$150埋单,仲不设加一,大家识拣啦?