2021-04-06
呢间拉面店同其位于鲗鱼涌嘅分店系连续7 年获得米芝莲推介周月主打酱油沾面同拉面,以前者较为出色,源自于日本爱缓县,而沾面所用嘅酱油更系经过木桶18个月发酵而食,加入沙丁鱼及昆布调味...背景相当巴闭😮($93)另加溏心蛋$10,传统拉面店写纸落单,面亦有份量100g/200g/300g 可供选择,价钱一样,酱油汤有分浓淡,面分冷热,以及软硬度呢啲基本野, 拣左200g 淡汤(因为听讲浓汤超咸🤣)热面面一上嚟,的确个阵蛋香味扑鼻而至,可以睇得出面质系非常新鲜,而且唔好俾咁大碗吓坏,其实系有个木筲箕隔住碗底,避免面身同底下嘅水份接触,保持面质爽滑,的确入口系弹牙非常...至于沾汤,因为叫了淡汤关系,汤唔算好稠身,影响了面条挂汤力,但咸度适中,而且会食到独有嘅米醋酸味,层次丰富,但汤入面嘅豚肉系用豚肉粒😮,略嫌有啲鞋口...食完时可叫店员加入鸡汤再饮,的确系惹味啲但就未有想饮哂嘅冲动😮.Overall 嚟讲系间唔错嘅沾面,虽然个酱油沾汤就未算太有惊喜(可能打著米芝莲嘅旗号令我期望过高吧😮)但系个沾面面质就的确相当出色,同一般其他沾面店不同,单系呢点都值得一试嘅👍🏻(p.s 铜锣湾,鲗鱼涌另有
[周月沾面]($93)另加溏心蛋$10,传统拉面店写纸落单,面亦有份量100g/200g/300g 可供选择,价钱一样,酱油汤有分浓淡,面分冷热,以及软硬度呢啲基本野, 拣左200g 淡汤(因为听讲浓汤超咸🤣)热面
Overall 嚟讲系间唔错嘅沾面,虽然个酱油沾汤就未算太有惊喜(可能打著米芝莲嘅旗号令我期望过高吧😮)但系个沾面面质就的确相当出色,同一般其他沾面店不同,单系呢点都值得一试嘅👍🏻(p.s 铜锣湾,鲗鱼涌另有分店)