一年一度嘅纪念日,当然要食好啲去庆祝喇!!! 男朋友原来已经准备好,一早订左呢间米芝莲餐厅同我庆祝!!! Penthouse位于登龙街,位置非常方便就脚。餐厅位于最高层,景观非常一流!!餐厅预留左望海嘅位置俾我地,真系好贴心。柔和嘅灯光加上音乐,气氛好浪漫呢。Penthouse有2人晚餐,有餐厅唔同嘅招牌菜式,同男朋友决定点2人晚餐试试。面包烤得香脆,配上自家制嘅香草酱,酸酸地几得意,都唔错。前菜点了出名嘅Deviled crab cake,蟹饼卖相好吸引呢。蟹饼真材实料,蟹肉一梳梳,鲜味十足。蟹饼配上3款酱,最钟意芒果莎莎酱酸酸地,好开胃。另一款前菜系24months aged parma ham,parma ham嘅咸香遇上哈蜜瓜嘅甜,好夹呢,而且再加上白松露油,非常香!!!汤因为我唔饮蘑菇汤,店员提议可以加钱转海鲜汤。海鲜汤用料好丰富,有大虾同青口等等。汤底红红令人以为系蕃茄味,原来系浓浓嘅海鲜味道!!! 海鲜都好新鲜,青口非常软嫩,男朋友非常妒忌呢。肉肉迷嘅我,主菜必定要食牛扒喇。U.S. prime rib eye steak点了5成熟,牛扒配上烧汁同松露cream,份量都几
一年一度嘅纪念日,当然要食好啲去庆祝喇
!!! 男朋友原来已经准备好
,一早订左呢间米芝莲餐厅同我庆祝!!!
!!

面包烤得香脆,配上自家制嘅香草酱,酸酸地几得意,都唔错。

。蟹饼配上3款酱,最钟意芒果莎莎酱酸酸地,好开胃。

!!!

!!! 海鲜都好新鲜,青口非常软嫩
,男朋友非常妒忌呢

肉肉迷嘅我,主菜必定要食牛扒喇。U.S. prime rib eye steak点了5成熟,牛扒配上烧汁同松露cream,份量都几多,男仔唔会唔够饱。

肉眼扒多汁,牛油味浓郁,唔会鞋口,肉质幼嫩
,配上烧汁,好好味!!! 份量对我黎讲都比较多,要男朋友帮口先食得哂
!!

贪吃嘅我仲加配左薯条,因为牛扒同薯条本来就是一对的
!!! 薯条可选择粗幼,钟意脆口,所以拣左幼薯条。薯条香脆可口,唔油腻,加上少少盐调味,而且配上松露蛋黄酱,摇身一变变成松露薯条,男朋友都食到lam lam脷
!!!

主菜之后,当然便是甜点登场嘅时间
!!! 甜品系拼盘的,有唔同款式,啱哂心多多嘅我!! 拼盘最钟意奶冻,奶冻好嫩滑,而且牛奶味好浓郁,差唔多我自己一个人独占呀
!! 甜品拼盘份量刚刚好,每款份量细细地,唔怕食唔哂。

食完后,店员提议我同男朋友可以去露台影张靓相。露台位睇维港夜景更一流
,完全冇任何东西遮蔽,更加令人陶醉喺美景当中!!!
对于男朋友今次嘅安排我好满意呢
!!! 米芝莲晚餐相当好味!! 另外,店员服务都好好,好细心同贴心,会讲解少少菜式