2020-10-03 6972 浏览
大坑呢间米芝莲铁板烧店一直都好想试,加埋睇完viu<<大厨背后>>,即刻book位打去预订两位食lunch,几日后先食的,店员话要即日过数卑$600订,但是打电话个阵都已经夜晚,加上朋友未确实到时间,最后我选择放弃booking到临食的前一天夜晚,店员主动打卑我问是否前来,我说我还没有卑订金以为取消了,她说可以不用卑订金但”一定一定一定”要出席,否则会”blacklist” 我,我话无问题呀到了当天我收到取消的sms,个刻我真的觉得有点被玩既感觉😑,你地店想点呀!玩够味呀😤又系你地主动打卑我话不用收订金,之后又取消booking,经过一轮谈话,最终食到🙄😒店舖好细得10几个位,我地点了厨师发办午餐 & 海鲜午餐前菜沙律菜配以鱼子,粟米,蕃茄,用上食用花作点缀,非常清新的一道前菜,好缤纷夏日既感觉海老虾肉新鲜弹牙,略嫌放得太多盐,遮盖了本身的鲜味甘鲷鱼呢个系莫师傅既signature dish, 用上煎蒸既方法做到鱼皮连鱼鳞脆口,但同时又保持鱼肉既鲜嫩,再配以南瓜忌廉汁,果然非常不错鲍鱼用上昆布酱汁煮成,鲍鱼爽口弹牙,但味道称不上是十分惊喜薄烧牛肉牛肉微微

店舖好细得10几个位,我地点了厨师发办午餐 & 海鲜午餐

前菜

海老
虾肉新鲜弹牙,略嫌放得太多盐,遮盖了本身的鲜味

甘鲷鱼

鲍鱼
用上昆布酱汁煮成,鲍鱼爽口弹牙,但味道称不上是十分惊喜

薄烧牛肉
牛肉微微烧一烧就即刻卷上,肉质鲜嫩,熟度岩岩好,加上香葱蒜粒,好惹味

炒饭
足料既炒饭有白饭鱼,樱花虾等等既材料,我一向都钟意干身既炒饭,但莫师傅呢个炒饭也未免炒得过度干身了,成个炒饭都好硬,我要咬好耐先吞到

味噌蚬汤
好鲜甜既味道,亦都唔算好咸

炒野菜
正常炒菜的味道

雪糕
抹茶雪糕上到黎球雪糕已经好溶,卖相不太好

Overall味道是不错,但只有甘鲷鱼有d惊喜,其他的基本上普通铁板烧餐厅都做到,什至更好

全程上菜好急,务求想你尽快食完快d走既感觉,加上佢个book位订金问题乱到爆,其实2位都要卑订金,仲要急到要人booking个日即日过数就真系有d少见,我食omakasa都唔洗啦,不过明白惊客人放飞机浪费食材,宜家市道又唔好,但用blacklist黎大个客你一定要出席,我就真系第一次,其实你咁紧张不如叫我卑返$600订金啦,又扮晒唔洗咁,感觉非常差,真系要好好检讨下