2018-08-07
一向唔太好烧味,返工lunch更加未食过。今日忽然心血来潮好想食烧肉油鸡饭,一放lunch就周围去揾。系上环揾烧腊舖好易,但系要揾一间价格相宜嘅就有难度喇。上菜系极快,左面待应落完单,右面已经上例汤,呷咗一淡,左面碟饭就已经嚟咗,跟手右面就递张单嚟,真系目不暇给呀。例汤嘛,就系例汤…碟饭上枱时,差啲咇一声笑出嚟。全部烧肉系头上脚下咁插入饭里面,好似唔知乜野意外现场咁。将佢地反转,见到好多都无皮,有皮既就算由外观都睇得出唔脆。可能因为烧肉切得太细,碎湿湿所以容易甩皮甩骨,好难觉得自己食紧烧肉。肉就几淡,通常最咸既沙梨笃都淡而无味,可想而知其他部份有几淡口,唯有同鸡一样点姜蓉调味啦。鸡只有甜豉油味,脂肪以系烧味店嚟讲唔算多,但都系缺乏鸡味,不过好在都算几滑。公平咁讲,呢度比起其他一般烧味店唔算差。 听讲话系米芝莲食府,好似有啲夸张㖞,定系我对米芝莲期望过高呢?
例汤嘛,就系例汤…
碟饭上枱时,差啲咇一声笑出嚟。