2019-09-19
莆田系米芝莲一星餐厅,本来已经略有所闻,不过一直都未有机会食,但今次知道佢做鳗鱼祭,身为鳗鱼控嘅我,见到menu已经流晒口水啦!今晚带阿爸阿妈嚟食饭,两老都非常满意呢度嘅装修光猛,坐得又唔会太逼,服务态度都非常好!前菜嗌咗一个好多人都会食嘅冰镇苦瓜,本来都好奇怪点解呢一味菜咁受欢迎,但系一试就明白啦!冰镇嘅苦瓜非常多汁,配埋佢嘅蜜糖,极滋味!甜而带甘,完全无罪恶感,成碟俾我抢哂黎食煎鳗鱼真系好好味呀!自己加盐同埋柠檬汁,新鲜到真系加少少盐已经好好味!好正呀!身为鳗鱼控嘅我好满意呢碟煎鳗鱼!肉质够爽,冇泥气味,真材实料!呢碗枱枱都有点嘅莆田卤面材料非常丰富!好啱老豆嘅胃口,因为面条好滑好易入口,我都食咗一大碗!扁肉汤对我黎讲只系一碗水饺汤,但饮到一啲醋味,都有啲似台式嘅肉焿汤。烧排骨好正,入口即融!而且味道好到想食白饭老豆食到连骨头都啜咗几下!好啱老人家食荔枝肉系普通嘅咕噜肉,但甜味较普通咕噜肉有层次,而且莆田嘅材料的确系唔错,食咗好多都唔觉有肥肉,无滥充数!炆豆腐系我非常钟意食嘅一味菜,豆腐真系好嫩滑,而且作晒啲酱汁,我一个人都食晒成碟!好耐未食过咁好味嘅炆豆腐!
煎鳗鱼
炆豆腐