2020-03-25 791 浏览
Aaharn #中环❗️米芝莲一星超高质泰国菜❗️又系restaurant week winners’ edition时候🤣今次book咗呢一间米芝莲一星嘅泰国菜🌟位于大馆,环境舒适服务态度好就不在话下。本身觉得泰国菜唔会特别得去边,但见咁啱Restaurant week $198/1 就已经有得食佢嘅lunch,决定一试,果然冇令我失望🤩!先送上一道Amuse bouche,用花生酱同埋麦芽糖整成酱,摆喺菠萝度。酱汁有啲似担担面,配上超多汁好鲜甜嘅菠萝🍍,好味又refreshing。前菜1️⃣Steamed red curry of scallops with Thai basil💛红咖喱带子味道香浓,椰汁味好重,甜甜地,配埋超大粒好爽口嘅带子,味道一流❤️。味道: 4.4/52️⃣姜丝烤椰子佐槟榔叶💚呢个同一开始道amuse bouche味道非常类似,只系将菠萝转咗做槟榔叶。味道: 4.2/5主菜 3️⃣香煎罗望子鲈鱼块🐟第一眼见到心谂条鱼去咗边,点知原来系成条炸鱼🤩配上咗大量香料、蒜、九层塔、豆瓣酱同埋一啲甜甜稠稠有啲似麦芽糖嘅酱,有啲黐口得嚟又香脆,有少少似松子鱼同埋糖醋排骨嘅混合体,送饭一流❣️
Aaharn #中环
❗️米芝莲一星超高质泰国菜❗️

前菜
味道: 4.4/5

2️⃣姜丝烤椰子佐槟榔叶💚
味道: 4.2/5

主菜
3️⃣香煎罗望子鲈鱼块🐟
第一眼见到心谂条鱼去咗边,点知原来系成条炸鱼🤩配上咗大量香料、蒜、九层塔、豆瓣酱同埋一啲甜甜稠稠有啲似麦芽糖嘅酱,有啲黐口得嚟又香脆,有少少似松子鱼同埋糖醋排骨嘅混合体,送饭一流❣️!
味道: 4.5/5

4️⃣玛沙蔓咖哩咖喱鸡配甘薯🥘
挑选左呢一款印度玛沙蔓咖哩,味道唔辣反而甜,亦好creamy🥰特别欣赏佢用上蕃薯而非常见嘅萝卜,令到个咖喱份外鲜甜,而且煮得非常软熟🍠当然鸡肉亦都非常嫩,仲有鸡髀🍗超正!
味道: 4.4/5

另外,所有主菜都会配白饭🍚及烤鸭堆取椰蓉汤🍲。白饭系普通泰国香米冇乜特别,但可以无限添加!另外个汤有鸭肉、大量嘅冬菇同埋麻油煮成,有种好补,中药嘅感觉。

甜品
5️⃣芒果糯米饭💛
简单嘅甜品最睇得出厨师功架🤩呢个芒果糯米饭真系超高质,芒果香甜得好夸张,另外糯米饭好咁煮得刚好🤤唔会黐牙但又保留到糯米饭嘅烟韧,而且仲巧妙地运用咸咸地嘅椰汁,平衡翻香港嘅甜,好好食😋😋😋!
味道: 4.7/5

整体性价比: 4.5/5 (restaurant week)

整体来讲,成间泰国菜调味偏甜但的确好好味😋有室内又有Terrance嘅位置,环境舒服,服务态度又好,绝对系超值米芝莲餐厅🌟一定要趁而家咁平去试!
玛沙蔓咖哩咖喱鸡配甘薯
姜丝烤椰子佐槟榔叶