2017-07-16
Foodastics嘅第一个post系俾upper modern bistro, 呢间系2015拎过米芝莲一星嘅餐厅🌟佢嘅weekend brunch有五款Appetisers, 不过就算有选择困难症嘅朋友都唔驶惊, 因为Appetisers系made to share嘅, 所以你可以试晒五款,剩系前菜都够晒饱啦😬.Appetisers🥗生蚝系黎至法国嘅fine de bretagne, 👱🏾非常钟意,上面有层champagne jelly, 再加几粒鱼子, 一入口就有淡淡既酒味,仲食到生蚝嘅鲜甜,但系上面既鱼子作用不大, 纯粹令口感更丰富🤔(?).Parma ham bruschetta👩🏼最钟意依个,个人钟意Parma ham🤤.Foie gras creme brulee好多法国餐厅都有, 虽然Upper未俾到wow一声嘅感觉我地🤔 不过系几好食嘅 点住黎食都唔小心食左两小兜chips.Beef carpaccio 生牛肉太韧,食落有少少辣,遮盖咗垫系生牛肉下面牛油果蓉嘅味道.Tuna一般,唔觉有什么特别🤔Entrees🥘Atlantic silver cod🐟法国鳕鱼,连皮都煎
Appetisers🥗
Parma ham bruschetta
👩🏼最钟意依个,个人钟意Parma ham🤤
Foie gras creme brulee
Beef carpaccio
Tuna
一般,唔觉有什么特别🤔
Entrees🥘
Atlantic silver cod🐟
法国鳕鱼,连皮都煎得好香,鱼肉嫩滑,配以gnocchi马铃薯团子同龙虾汁😍
Free range chicken🐓
鸡脾肉煮得都算啱啱好,但系👩🏼就唔系咁钟意咁粗身既意粉,而且两个人食都觉得有啲漏
Desserts🍰
最后就系甜品,一共有七点款选择,每人限拣三款,虽然款式多,卖相都吸引,不过👱🏾就唔太喜欢呢只用开心果整嘅蛋糕,同Rasberry嘅味道唔太夹,亦比较淡味
👩🏼就几钟意芒果啫喱,下面系Earl Grey味嘅Cream,几特别
服务 Service👩🏻🍳👨🏻🍳
每个店员都好细心,见到我地既面包已经食晒会主动问需唔需要refill,主菜需唔需要share(所以图中主菜既portion其实系分开左两份既),本来我地坐窗口位,下午开始晒既时候,店员都询问我地要唔要换张枱tim