2021-02-08
喺星街附近揾咗间cafe chill 完一阵,跟住行到上去月街去食呢间米芝莲推介越南河粉 ( 利申: 饮咖啡前,已经攞咗位,排第四张) 见到门口有17-21年米芝莲推介,满心期待排位唔算耐,大约30分钟,所以攞咗位,再去附近行吓就差唔多时间。坐低咗之后,店员会俾张纸仔你拣生同熟牛肉同埋加啲咩配料。我哋一齐拣咗越南汤河,一碗系特级生牛肉,一碗生熟牛肉,另外再加多个春卷。坐咗一阵已经好快有嘢食河粉到嘅时候,店员会另外俾一碗芽菜青柠同basil,无辣不欢嘅朋友,可以问佢攞辣椒粒。首先当然要试吓佢嘅汤,饮到好浓嘅牛骨味,同埋唔系太油,亦都唔系太咸,正啲河粉质感好滑,口感好好,唔会黐埋一旧。至于牛肉,就算拣熟嘅都唔会好老,口感仍然好tender!特级生牛肉就唔需要多讲。碗面嘅portion唔系好大,但系都够一个肥仔食🤪 另带一提,建议可以另加牛筋,入口即溶🤤埋单都系$269 ,整体黎讲,米芝莲推介唔算太贵,值得一试
碗面嘅portion唔系好大,但系都够一个肥仔食🤪
另带一提,建议可以另加牛筋,入口即溶🤤
埋单都系$269 ,整体黎讲,米芝莲推介唔算太贵,值得一试