2019-06-11
米苔目,好少听所以一直好好奇,今次终于同朋友一齐试试呢间米苔目店,据说所有米苔目都系佢地自家制朋友选左个方鱼汤底菜肉云吞拼猪脾肉.我选左个喇沙汤底冬菇鸡肉饺拼鸡肉汤底上较欣赏方鱼汤,清清地应该无加味精,亦有大量香葱. 至于喇沙汤底包左金菇同豆卜,味道较甜..菜肉云吞都几薄皮,中间除左菜肉都好似有点冬菇. 脾肉中间有层肥肉鸡肉薄切,冬菇鸡肉饺都唔错. 而主角米苔目,原来系以前常食银针粉,又叫老鼠粉. 呈乳白色,口感较腍身另外亦order 几款小吃试试醉香猪双脆,以花雕酒腌猪耳猪肚,酒香味颇香,而猪耳猪肚口感都十分爽脆,系唔错小吃Q弹豆腐,口感真系几弹牙,有点似丸,几特别. 不过无咩调味,同埋颇油腻蒜泥鸭肉,选左少辣. 几惹味,底层系粉丝,mix 埋鸭肉蒜泥同少量辣酱一齐食就刚刚好瑶柱蟹肉碗仔翅,上面有洒上蟹肉. 瑶柱则系拆丝在碗仔翅中. 质感较稠身,仲尝到麻油味. 加点红醋会较好另外order 左两杯特饮,百香果仙草同百香果爱玉酸酸甜甜带百香果香味,好 refreshing 又解暑,唔错
朋友选左个方鱼汤底菜肉云吞拼猪脾肉.
我选左个喇沙汤底冬菇鸡肉饺拼鸡肉
另外亦order 几款小吃试试
另外order 左两杯特饮,百香果仙草同百香果爱玉